Provincie verkijkt zich op opknapbeurt kunstwerk

De opknapbeurt van het kunstwerk The Window of your Eyes bij het provinciehuis in Assen is nog niet begonnen. De provincie had zich verkeken op de omvang van de klus.

The Window of your Eyes werd in 2012 onthuld en bestaat uit tientallen houten palen die voorzien zijn van stalen buizen met honderden ledlampjes. Inmiddels is het echter al een tijd donker bij het provinciehuis. Slechts een derde van het kunstwerk geeft licht.Vorig jaar zomer werd het kunstwerk door vandalen vernield. De vandalen hebben de palen hardhandig heen en weer geschud. Daardoor werd de bekabeling stuk getrokken en werkten de ledstrips niet meer.

Moeilijke, omvangrijke klus

Tot twee keer toe bestelde de provincie nieuwe ledlampen, maar deze bleken niet allemaal te werken. Ook was er sprake van beginnende houtrot van de palen door de vochtige grond waar de palen in staan. Daarop besloot de provincie om het kunstwerk grondig aan te pakken. De palen moesten verstevigd worden en de lampen vervangen worden. Het was de bedoeling dat de werkzaamheden afgelopen voorjaar zouden beginnen.

Dat bleek een iets te optimistische inschatting. Het is inmiddels december, maar nog altijd zijn de palen niet opgeknapt. ,,Het is een moeilijke, omvangrijke klus en bovendien groter dan we eerst verwacht hadden”, legt Eddy Beuker, woordvoerder van de provincie uit. ,,In eerste instantie was het de bedoeling dat de palen verstevigd zouden worden, maar sommige zijn in zo’n slechte staat dat ze mogelijk helemaal vervangen moeten worden.”

Bestand maken tegen houtrot

De bedoeling is dus nog steeds dat het kunstwerk helemaal opgeknapt wordt. Beuker: ,,Alles moet goed aangepakt worden, zodat het kunstwerk de komende jaren niet weer opgeknapt hoeft te worden. De palen worden bijvoorbeeld beter bestand gemaakt tegen houtrot.” Ook Giny Vos, de kunstenares die The Window of your Eyes maakte, heeft een stem in de renovatie van het kunstwerk. Op welke termijn de werkzaamheden van start zullen gaan, kon Beuker nog niet zeggen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.