Zandwinbedrijf Infracom daagt de provincie Drenthe voor de rechter in verband met de zandwinning bij recreatieplas De Huttenheugte bij Dalen.

Het zand wordt gebruikt voor de verdubbeling van de N34 tussen Coevorden en Holsloot. Infracom stelt een paar kilometer verderop een put te hebben waar al zand uit wordt gewonnen. Het bedrijf noemt de zandwinning bij Dalen ‘oneerlijke concurrentie’ en stapt naar de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van ons land.

De provincie Drenthe heeft een deal met Centre Parcs - van wie recreatiepark De Huttenheugte is - om de waterplas te verdiepen. Center Parcs wil van De Huttenheugte de grootste en beste visvijver van Nederland maken. En de ruim 420.000 kubieke meter zand (verwachte opbrengst van de winning) wordt dan op kosten van de provincie gebruikt voor de verdubbeling van de provinciale weg.

Kort geding

Vrijdag werd bekend dat dinsdag ook al een kort geding dient in Groningen rond de zandwinning bij De Huttenheugte. Een omwonende is het niet eens met de vergunningen die de gemeente Coevorden afgeeft.

Ook Infracom noemt de vergunningverlening onrechtmatig. ,,Infracom heeft op nog geen vier kilometer een zandwinlocatie en dan gaat de provincie Drenthe een nieuwe afgraving starten om zand te ontginnen”, zegt Frans Kobossen van advocatenkantoor De Mul Zegger. De zandwinput van Infracom ligt vlakbij de bouwlocatie van de N34 op het grensoverschrijdend industrieterrein Coevorden.

Volgens bestuursadviseur Eddy Beuker ziet de provincie Drenthe de zaak met vertrouwen tegemoet. ,,Vanuit hun bezien snap ik het misschien wel dat zij stellen dat hier sprake is van oneerlijke concurrentie”, zegt Beuker die tegelijk benadrukt dat Infracom nooit een zienswijze indiende. Daarom verwacht hij dat het bedrijf niet ontvankelijk wordt verklaard. ,,Maar misschien hebben ze heel goede argumenten. We hebben het beroepschrift nog niet dus wachten even af.”

Volgens advocaat Kobossen heeft zijn cliënt fors geïnvesteerd in tal van vergunningen. ,,Dat bracht aanzienlijke financiële consequenties met zich mee”, zegt Kobossen. ,,De zandput van Infracom voorziet voor een bepaald gebied in de behoefte. Dat heeft nota bene de overheid zelf bepaald.” Volgens het bedrijf omvat dit gebied - waar de zandput van Infracom onder valt - onder meer de provincies Overijssel en Drenthe.

‘Drenthe wist niet van put Infracom’

Infracom stelt ook niet op de hoogte te zijn geweest van de aanbesteding en de gunning om zand te leveren voor de N34-verdubbeling. Advocaat Kobossen stelt dat er wel overleg is geweest met ambtenaren van de provincie Drenthe. ,,Maar er is met geen woord gerept over deze opdracht. In juni hebben de twee directeuren van Infracom zelfs te horen gekregen dat de provincie niet eens op de hoogte was van de zandwinlocatie van Infracom.” Heel vreemd, noemt Kobossen dat. ,,Wij misgunnen andere bedrijven absoluut geen werk. Wij zeggen alleen: overheid, zorg wel dat iedereen eerlijke kansen krijgt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe