Provincie zet druk op zandzuiger

Zandzuigbedrijf Gasselte heeft van de provincie de opdracht gekregen nieuwe natuur aan te leggen, deze keer met de aankondiging van een dwangsom.

Het zandzuigbedrijf van Sjerp Zeldenrust heeft naast het Nije Hemelriek decennia lang zand gewonnen, maar moest daarmee stoppen op last van de provincie. Die wil nu dat de afspraken die gemaakt zijn voor compensatie voor het kappen van 18 hectare bos worden nagekomen.

Die afspraken zijn volgens gedeputeerde Henk Jumelet in 2007 gemaakt. Er zou 32 hectare natuur in het beekdal van de Drentse Aa voor terugkomen. De termijn daarvoor loopt in april 2016 af. Volgens Jumelet is het niet de eerste keer dat de compensatieplicht aan de orde is geweest. Vandaar dat er nu wordt gedreigd met een dwangsom. Hoe hoog die gaat worden, is nog onduidelijk. Het gaat eerst om een aanzegging.

Het zandzuigbedrijf heeft niet alleen de provincie op zijn dak. Ook Staatsbosbeheer en de gemeente Aa en Hunze hebben Zeldenrust aangezegd dat de gemaakte afspraken over de herinrichting van de voormalige zandwinning worden nagekomen. Staatsbosbeheer bevestigt dat er onlangs een brief is gestuurd met een lijstje met de afspraken die nog niet zijn nagekomen. Staatsbosbeheer wil graag verder met de afronding van het gebied. Hetzelfde geldt voor de gemeente Aa en Hunze. De bedoeling is dat de voormalige zandwinning een recreatieve voorziening wordt met onder meer een zwemgedeelte.

De zandwinning bij Gasselte was sinds 1946 in bedrijf. Nergens anders kon zo eenvoudig betonzand worden gewonnen als daar. De provincie wilde niet aan een verlenging van de termijn. Plannen van Zeldenrust en Staatsbosbeheer – gesteund door de gemeente – om de productie nog eens tien jaar te verlengen, zijn afgewezen.

Zeldenrust was niet bereikbaar voor commentaar. Eerder al liet hij weten dat zijn bemoeienis met de herinrichting van de zandwinning is afgesloten. Volgens Sjerp Zeldenrust is de plas en omgeving in nauw overleg met Staatsbosbeheer veranderd in een uniek gebied om trots op te zijn. ,,Op 19 december 2014 hebben we het terrein en de sleutels overgedragen aan Staatsbosbeheer en daarmee is onze bemoeienis beëindigd'', zo meldde hij.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.