Provinciebestuur voelt van twee kanten tegenwind

De provincie zit klem tussen minister Kamp die Drenthe niet serieus zou nemen en bewoners die zeggen dat ze in het winddossier in strijd met de wet heeft gehandeld.

Morgenmiddag vindt het gewenste gesprek plaats tussen gedeputeerde Tjisse Stelpstra (ChristenUnie) en minister Henk Kamp van Economische Zaken. Het gesprek over de zorgen die leven in Drenthe, dat eerst was afgezegd. Die zorgen gaan niet (alleen) over de verstorende werking van de molens op het astronomische miljoenenproject Lofar, maar (vooral) over windturbines die te dicht bij de huizen van inwoners van het Mondengebied zijn gepland.

‘Boosheid, aarzeling, vertwijfeling’

Stelpstra uitte eerder deze week al zijn grote zorgen, omdat hij vreest dat Kamp hem buitenspel zet. Gisteren in de vergaderzaal van het provinciehuis in Assen ging hij nog een stap verder. Hij zei dat hij in augustus zelfs al was uitgenodigd voor de presentatie van het rapport van Agentschap Telecom, dat de verstoring van Lofar door de windturbines onderzoekt. Formeel is het rapport vertraagd. Stelpstra zei: ,,Die uitnodiging is ingetrokken, omdat het niet gewenst was dat het rapport bestuurlijk al zou worden gedeeld.’’ (De woordvoerder van Kamp wilde hier inhoudelijk niet op reageren.)

De gedeputeerde kreeg met zijn verhaal over de-minister-die-geen-oog-heeft-voor-de-provincie steun van de fracties. ,,Ik hoor boosheid, aarzeling, vertwijfeling. Dit is een bijzondere gang van zaken’’, zei Hendrikus Loof (PvdA). Sterk Lokaal en de PVV wilden Stelpstra zelfs wel toestemming geven om ‘de kont tegen de krib te gooien’; een minister die Drenthe niet serieus neemt, krijgt geen medewerking meer, dat idee. De initiatiefnemers voor het windpark De Drentse Monden-Oostermoer hebben namelijk nog een vergunning nodig in het kader van de natuurbeschermingswet. Gedeputeerde Staten gaan over die vergunningen. Maar Stelpstra benadrukte andermaal dat hij in gesprek wil blijven met de minister.

Tot het uiterste

Drie inwoners van Drenthe die kwamen inspreken kregen – een paar uur later – iets anders te horen. Ze zeggen dat de provincie grote fouten heeft gemaakt in het winddossier. Dat ze ‘onzorgvuldig en illegaal’ heeft gehandeld en al jaren wegkijkt van burgers met alternatieven.

Maar dat gaat er bij Stelpstra en het merendeel van de fracties niet in. De PVV opperde nog wel een onderzoek naar het handelen van het provinciebestuur in het winddossier. En D66 wilde nog wel de documenten ontvangen die de beschuldigingen van de inwoners onderbouwen. Maar Nico Broekema uit Emmen, Jan Nieboer uit 2e Exloërmond en Toine de Jong uit Holthone kregen vooral het advies om naar de rechter te stappen, als ze vinden dat de provincie in de afgelopen jaren verkeerd heeft gehandeld. ,,We gaat tot het uiterste’’, zei Broekema.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.