Onder druk wordt alles vloeibaar. Gedeputeerden Cees Bijl (Drenthe) en zijn Groningse ambtgenoot Fleur Gräper grepen woensdag pijlsnel in bij de beruchte buslijnen 72 en 73 tussen Emmen en Ter Apel.

Geen geharrewar over budgetten of bevoegdheden. Gewoon weer extra pendelbussen laten rijden. Woensdag in alle vroegte deden de gedeputeerden een persbericht uitgaan over deze maatregel. Aanleiding was een geweldsincident maandag in een bus, het zoveelste in de afgelopen maanden.

Gedoe over betalen voor de rit

Het bericht kwam vlak voor een commissievergadering van Provinciale Staten Drenthe, waarin buschauffeur Martijn Mulder en FNV-bestuurder Edwin Kuiper het woord voerden over de overlast op de buslijn, die Emmen met het asielzoekerscentrum in Ter Apel met elkaar verbindt. Een groep bewoners van het centrum veroorzaakt veel overlast, vooral vanwege gedoe over het betalen voor de rit.

‘Laat ons niet alleen zitten met dit probleem’, die boodschap kwam wel binnen bij PvdA’er Bijl. De chauffeurs zijn het zat dat Qbuzz bij hun klachten verwijst naar het OV-bureau, het OV-bureau naar de provincies en de provincies naar het Rijk. Het was Bijl en Gräper duidelijk dat er snel wat moest gebeuren en ze besloten in elk geval de speciale pendelbus tot september vaker te laten rijden. Op die bus komt veel begeleiding, waardoor er op de gewone dienstlijnen veel minder overlast is.

Bijl en Gräper besloten dat de provincies het gelag voorlopig betalen, hoewel een eerdere pendelbus door het Rijk werd betaald. Daarmee namen ze eigenlijk een voorschot namen op een besluit van Provinciale Staten in beide provincies. Bijl had in Drenthe echter geen kind aan de Statenleden, zij willen dat chauffeurs veilig hun werk kunnen doen, terwijl passagiers veilig van openbaar vervoer gebruik kunnen maken.

Goede voorlichting

Wel ontstond er enige discussie over het gewenste evenwicht tussen repressie en preventie. Statenlid Michel Berends (PvdA) wil buskaartjes in het AZC verkopen, zodat het voor de bewoners makkelijker wordt te betalen voor hun rit. Zij zijn bijvoorbeeld gewend met contant geld te betalen, terwijl je in de bus tegenwoordig alleen kunt pinnen. Ageet van Dijken (ChristenUnie) benadrukte het belang van een goede voorlichting aan asielzoekers over het voor hen ingewikkelde Nederlandse vervoerssysteem.

„We kunnen het als provincies niet alleen”, benadrukte Bijl. „We zullen de komende maanden met de andere instanties overleggen over een structurele oplossing.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe