Psychiatrische patiënten toch naar Havelte

De omstreden verhuizing van een groep psychiatrische patiënten naar Havelte gaat, als het aan het college van B en W van de gemeente Westerveld ligt, toch door. Het college vraagt de gemeenteraad het licht definitief op groen te zetten.

Sinds een aantal jaren zit in de voormalige, wat afgelegen Tuinbouwschool in Frederiksoord een vestiging van Oranjeborg: een instelling die 24 uurs-zorg biedt aan 'jongvolwassen mannen met psychische problemen'.

Buurt fel tegen
De zorgverlener moet weg uit de Tuinbouwschool en gaf zes jaar terug al aan te willen verhuizen naar het vroegere conferentieoord De Zevenhof in Havelte. De gemeente Westerveld is bereid mee te werken. In december kreeg Oranjeborg een omgevingsvergunning.

Naar de rechter
Een grote groep buurtbewoners in Havelte is echter fel tegen de komst van de psychiatrische patiënten. Oranjeborg wil op de nieuwe locatie bovendien het aantal cliënten flink uitbreiden. De buurt stapte naar de rechter. Die zette 18 maart een streep door de omgevingsvergunning. Desondanks gaat de verhuizing naar Havelte door, tenzij de gemeenteraad volgende week dinsdag nog op de rem trapt.

Vergunning niet ingetrokken
Het college van B en W schrijft de raad dat de uitspraak van de rechter geen aanleiding geeft om de omgevingsvergunning in te trekken. Volgens de rechtbank ontbrak eerder een 'verklaring van geen bedenkingen' van de gemeenteraad; B en W vragen de raad nu alsnog die verklaring af te geven. Volgens het college heeft 'het algemeen belang geprevaleerd boven het individuele belang'.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.