Psycholoog Gieten speelde ‘fantasiespel’ met patiënte in WhatsAppjes

Een psycholoog in Gieten mag niet meer alleen patiënten behandelen omdat hij via WhatsApp een ‘fantasiespel’ speelde met een getraumatiseerde 20-jarige patiënte.

Het medisch tuchtcollege in Zwolle heeft tot die maatregel besloten na een klacht van de vader van de psychiatrische patiënte en vervolgens nog een klacht van de inspectie voor de gezondheidszorg. De psychotherapeut kan nog in hoger beroep.

De jonge vrouw was vanaf haar veertiende jaar cliënt van de jeugdzorg na ruzies met haar vader, anorexia-verschijnselen en zelfdodingsplannen. Op haar 20ste, begin 2013, kwam ze onder behandeling van de psycholoog. Hij kreeg van een collega van te voren te horen dat de vrouw leugenachtig en manipulatief was, verschillende mensen ten onrechte van seksueel misbruik had beschuldigd en een hulpverlener anderhalf jaar had gestalkt. Daarom deed hij de behandelsessies alleen ‘s ochtends terwijl in de ruimte naast hem een collega was.

De psycholoog liet in de eerste sessie al weten dat de vrouw hem altijd kon berichten via WhatsApp. Enkele maanden later belde de psycholoog ‘s nachts om half twee met de ouders van de vrouw dat hun dochter slaappillen, paracetamol, alcohol en drugs had genomen en hij zich zorgen maakte. Dat zou hij in de WhatsAppjes gelezen hebben. De ouders maakten hun dochter wakker, het leek mee te vallen, maar de vader kreeg daarop de WhatsAppjes onder ogen.

Zogenaamd stout

Het bleek dat ze al maanden intensief contact hadden van ‘s ochtends vroeg tot diep in de nacht, soms met meer dan honderd berichtjes per dag. Op verzoek van de vrouw ging de psycholoog mee in een fantasiespel waarin hij haar, omdat ze zogenaamd stout is geweest, ontvoert, vastbindt, opsluit in een kooi, slaat en schopt, haar in haar onderbroek laat plassen, uitscheldt als vies stinkvarken, onder de hete douche zet en achterlaat. Ook bleek hij in de berichtjes de vader en een psychiater die de vrouw ook behandelde zwart te maken.

In zijn verweer zei de psycholoog dat de vrouw op deze manier tenminste uit haar isolement kwam omdat ze contact in levende lijve niet aankon. Zijn behandeling zou de vrouw juist er goed geholpen hebben, had ze zelf gezegd. Hij zou haar geaccepteerd hebben zoals ze is en altijd gepaste afstand hebben bewaard.

‘Vertild’

Volgens het tuchtcollege is de psycholoog veel te ver gegaan in het ‘grenzeloze’ WhatsApp-contact. ,,Dat past niet bij de therapie die de patiënte gelet op haar problematiek nodig had en waarvoor bewijs van effectiviteit ontbreekt’’, stelt het college. ,, Hij had moeten signaleren dat hij zich ‘vertilde’ aan deze patiënte en had daarbij hulp moeten inroepen.’’

Het tuchtcollege valt er bovendien over dat de psycholoog ook na de behandeling verslagjes van de vrouw kreeg en had gezegd een boek over haar te willen schrijven.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.