Publiek geweerd bij rechtszaak megaclaim NAM

De rechtbank in Assen ziet ervan af om Theater De Nieuwe Kolk af te huren tijdens de behandeling van de megaclaim van aardbevingsschade van honderden Groningers tegen de NAM.

Ook in de rechtbank is geen plek voor publiek om de rechtszaak op maandag 8 juni bij te wonen. ,,RTV Noord zendt de complete zitting live uit op tv en via internet”, zegt woordvoerster Natascha van 't Hooft van de rechtbank Noord-Nederland. ,,We raden belangstellenden aan om thuis te blijven en daar de rechtszaak te volgen. In de grote zaal van de rechtbank is wel plek voor alle betrokken partijen, maar nauwelijks ruimte voor publiek.”

De zaak tegen de NAM is aangespannen door bijna honderd particulieren en twaalf woningcorporaties die zich hebben verenigd in de Stichting WAG (Waardevermindering door Aardbevingen Groningen). Ze willen dat het bedrijf de waardedaling van woningen, veroorzaakt door aardbevingen, direct vergoedt. Het gaat om ruim 100.000 huizen.

Veel huiseigenaren zouden de rechtszaak willen bijwonen. De rechtbank overwoog om een live-videoverbinding te maken met het theater in Assen, zodat de vele belangstellenden het daar konden volgen. ,,RTV Noord heeft aangegeven dat ze alles willen uitzenden. We vinden daarom een speciale ruimte in het theater niet nodig.”

Volgens van 't Hooft is het een keer eerder voorgekomen dat een rechtszaak in Noord-Nederland live werd uitgezonden: de strafzaak tegen de moordenaar van Marianne Vaatstra door Omroep Friesland. De zitting tegen de NAM bij de rechtbank in Assen gaat waarschijnlijk de hele dag duren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.