Pulledagverbod voor vijf marktkooplieden

Vijf marktkooplieden mogen donderdag niet met hun kraam op de Pulledag staan. De gemeente Hoogeveen heeft hun vergunning geschorst.

Reden van het Pulledagverbod is het voortijdig vertrek van de marktondernemers, vorige week donderdag tijdens de eerste Pulledag. Het gaat om kramen met veelal versproducten die in de Hoofdstraat-Noord stonden.

Nieuwe markttijden

Tot dit jaar mochten die op Pulledagen al na 13.00 uur hun boeltje oppakken om verse goederen in te kopen voor de volgende dagen. Maar dat experiment, ingesteld in 2014 op verzoek van marktkooplui, is volgens de gemeente mislukt. Het opruimen duurde te lang, waardoor de vrijkomende ruimte niet snel met nieuwe activiteiten kon worden ingevuld. ,,Hierdoor was een gedeelte van het evenement niet aantrekkelijk’’, oordelen B en W.

En dus draaide het college dit jaar de bepaling terug. Dat betekent dat marktkooplui niet voor 17.00 uur mogen afreizen. In een verklaring zegt de gemeente dat alle marktondernemers, in overleg met de marktcommissie en het centrummanagement, op 30 juni schriftelijk zijn geïnformeerd over de markttijden tijdens de Pulledagen.

Schorsing van vergunning

Hierbij is volgens de gemeente duidelijk aangeven hoe om wordt gegaan met overtredingen. ,,Alle marktondernemers die afgelopen donderdag te vroeg zijn vertrokken hebben een schriftelijke vooraankondiging tot verwijdering gekregen.’’

Vier van de vijf marktondernemers hebben daar op gereageerd. Volgens de gemeente zijn echter ‘geen bijzondere omstandigheden naar voren gekomen die ons van handhaving doen afzien.’ De brieven over schorsing van de vergunning zijn dinsdag aan de betreffende marktkooplui verstuurd.

Clown & Kinderdag

Volgens de gemeente gaat het om een eenmalige maatregel. Dat betekent dat de vijf marktkooplui de rest van de Pulledagen wel weer welkom zijn, mits ze zich aan de regels houden. ,,Voor zover mogelijk worden de lege plekken opgevuld met activiteiten en optredens’’, stelt een woordvoerder van de gemeente. ,,Er is net als vorige week voldoende toezicht aanwezig om te controleren op te vroeg vertrekken.’’

De tweede Pulledag heeft als thema Clown & Kinderdag. In het centrum van Hoogeveen zijn diverse optredens van muzikanten en artiesten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.