PvdA: ‘Is wethouder Houwing nou wel of niet officieel in functie?’

Nynke Houwing Foto: Peter Timmer

Is Nynke Houwing nog wel officieel wethouder van de gemeente Borger-Odoorn of niet? Die vraag rees op tijdens de raadsvergadering van donderdagavond.

Houwing woont in Nieuw-Weerdinge, dus in de gemeente Emmen. Om haar werk als wethouder voor Borger-Odoorn te kunnen doen, moet de raad haar jaarlijks een ontheffing verlenen. Eigenlijk had dat op 22 mei al moeten gebeuren, want toen liep de vorige af. Volgens burgemeester Jan Seton is dat er echter per ongeluk bij ingeschoten.

Het verzoek luidde dan ook om Houwing met terugwerkende kracht alsnog te ontheffen van het vereiste van ingezetenschap, zoals het wordt omschreven.

Raadslid Metze Geertsma (PvdA) had echter wat onderzoek gepleegd via bestuursblad Binnenlands Bestuur. Hij begreep dat een ontheffing niet met terugwerkende kracht kan worden verleend. Oftewel: Houwing is eigenlijk al ruim een half jaar niet bevoegd om haar functie uit te oefenen. ,,Ik hoop niet dat dit klopt, want dan zitten we met een probleem.”

Uitpluizen

Volgens Geertsma was het wellicht beter om eerst over te gaan op het herbenoemen van de wethouder. Een ontheffing kun je nou eenmaal niet verlenen aan iemand die niet meer in functie is, redeneerde hij. Dat moet dus eerst worden uitgeplozen, vond hij.

GroenLinks en Leefbaar Borger-Odoorn schrokken van die bevindingen en plaatsten vervolgens ook vraagtekens bij het voorliggende besluit. De andere partijen wilden in eerste instantie doorgaan met het beslissen over de ontheffing.

Twijfel

Burgemeester Jan Seton wierp aanvankelijk tegen dat dit besluit gewoon met terugwerkende kracht kon worden genomen. Maar uiteindelijk sloeg ook bij hem de twijfel toe. Na een korte schorsing van de vergadering besloot hij alsnog de besluitvorming uit te stellen en alles eerst goed te onderzoeken.

In januari moet duidelijk worden of Houwing nou wel of niet officieel in functie was tijdens de tweede helft van dit jaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe