PvdA Aa en Hunze wil opheldering over grijze container

De PvdA in Aa en Hunze zet vraagtekens bij het nieuwe afvalbeleid van de gemeente. De fractie wil weten waarom de grijze container straks nog maar eens in de vier weken wordt opgehaald.

De gemeente heeft dit jaar onderzoek gedaan onder inwoners over het afvalbeleid. Daaruit bleek dat 75 procent van de ondervraagden er voorstander van is om de grijze afvalbak eens per twee weken op te halen. B en W kiezen er voor deze container vanaf maart een keer per vier weken op te halen.

,,Inwoners vrezen maden en stankoverlast door luiers en incontinentiemateriaal”, schrijft de PvdA aan burgemeester en wethouders. ,,We zijn voor betere scheiding van afval, maar B en W nemen het probleem veel te luchtig op.” De fractie eist opheldering van het college.

De fractie wil weten waarom het college is afgeweken van de mening van de meerderheid van het Aa en Hunzepanel. ,,B en W schermen nu opeens met een klankbordgroep die onlangs zou zijn geraadpleegd. Dat verbaast ons ten zeerste”, zo staat in de brief aan het college. De PvdA wil weten met welke mensen recent is gesproken en wat de uitkomst was.

De PvdA is van mening dat de ophaalfrequentie van de grijze container grondiger onderzocht moet worden. Ook stelt de fractie voor eerst een proef te houden voordat de maatregel definitief wordt ingevoerd.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat een groot deel van de burgers voorstander is van een derde container bij huis. Naast de groene en grijze bak, is er onlangs een container voor plastic afval bij gekomen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.