PvdA Drenthe bezorgd over militair vliegverkeer boven Noord-Nederland

Militaire vliegtuigen ANP

Door een voorgenomen scheiding van het Nederlandse luchtruim krijgt Noord-Nederland waarschijnlijk ‘meer militaire vluchten te verstouwen’, zo schrijft PvdA Drenthe in een persbericht. De Statenfractie wil opheldering van Gedeputeerde Staten.

PvdA Drenthe stelt schriftelijke vragen naar aanleiding van een artikel in deze krant, over de scheiding van het Nederlandse luchtruim die op handen is: het zuiden voor burgerluchtvaart en het noorden voor militair luchtverkeer.

Ook over kwetsbare natuurgebieden

PvdA-statenfractievoorzitter Hendrikus Loof is onaangenaam verrast. ,,We begrijpen hieruit dat militaire vliegtuigen straks het gehele noordelijke luchtruim mogen gaan gebruiken. Het gaat over grote gedeelten van Groningen en Drenthe, inclusief de nodige kwetsbare natuurgebieden. Diverse natuurorganisaties en ook veel inwoners maken zich zorgen over deze ontwikkeling. Dat geldt ook voor onze fractie. Volledige duidelijkheid krijgen we steeds niet en het lijkt er op alsof het noorden een situatie wordt ‘ingerommeld’ waar straks veel inwoners niet blij mee zijn. Te meer omdat dit – zo begrijpen wij uit het artikel – nog niet eens de eindsituatie is. Mogelijk dat er in de toekomst nóg meer luchtruim in noordoost Nederland wordt toegewezen voor militair vliegverkeer.”

Zorgen

Over de nieuwe routes in de lucht wordt nog overlegd met de provinciebesturen. Loof: ,,Daarnaast roert ook Groningen Airport Eelde zich nog voortdurend als het gaat over het willen zijn van een alternatief voor militair luchtverkeer. En ook daar maken wij ons zorgen over”.

Hoe ver reikt de invloed van de provincie?

De PvdA-fractie stelt woensdag vragen aan het College van Gedeputeerde Staten van Drenthe, tijdens de rondvraag van de Statencommissie FCBE. De fractie wil weten wat de inzet is van het provinciebestuur in het overleg over de luchtherzieningswet. Hoe ver reikt de invloed van de provincies op de luchtruimherziening en is het College bereid om Provinciale Staten nadrukkelijk te betrekken bij deze discussie?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu