PvdA Drenthe kiest nieuw bestuur: Acht mannen, een vrouw

De Partij van de Arbeid in Drenthe heeft zaterdagochtend een nieuw bestuur gekozen. In plaats van een verkiezing voor zeven bestuurders te houden, werd besloten alle negen kandidaten te benoemen.

De affaire rond ex-gedeputeerde Ard van der Tuuk hakte er eerder dit jaar zo diep in bij de partij dat het bestuur besloot om alle bestuurszetels voortijdig beschikbaar te stellen. Een groot deel van de leden voelde zich buitenspel gezet door zowel de Statenfractie als het bestuur, die ervoor kozen om Van der Tuuk niet te steunen toen hij door de andere Drentse gedeputeerden naar huis werd gestuurd. Het bestuur was bovendien verdeeld in de kwestie. Daarnaast was het bestuur in de afgelopen periode om diverse redenen geslonken. Het was begonnen met elf bestuurders, daar dreigden slechts een paar van over te blijven.

‘Principiële keuze’

De schaduw van Van der Tuuk was zichtbaar in de zaal in hotel Meursinge in Westerbork. Meerdere leden vroegen zich af wat ze bij een volgende campagne op straat en van deur tot deur tegen de mensen moeten zeggen over Van der Tuuk. ,,Ik heb Ard de vorige keer van harte aanbevolen. En dat ik niet goed kan uitleggen waarom hij is vertrokken, bevredigt mij niet'', zei een van de leden. ,,Laatst nog op de markt in Emmen. Op een gegeven moment gaat het gesprek toch weer over Ard'', zei een ander lid.

Onder leiding van gelegenheidsvoorzitter Harry Vogelaar, lid van het landelijk partijbestuur, werd de vergadering richting de verkiezing van zeven nieuwe leden geleid. Maar al gauw kwam het voorstel om alle negen kandidaten te benoemen. Drents Kamerlid Agnes Wolbert deed nog een poging om de leden toch te laten kiezen voor een kleiner bestuur van zeven leden. ,,Het is ook een principiële keuze. Op die manier dwing je de lokale afdelingen om uit de stutten te komen en meer de samenwerking te zoeken'', zei ze. Maar een ruime meerderheid besloot te kiezen voor een groter gewestelijk bestuur.

Jacob Bruintjes blijft voorzitter en ook John Hofmeijer, Albert Huizing en Mark Turksma blijven bestuurslid. Nieuwe leden zijn Wim Boonstra uit Emmen, Johan Rumahloine uit Hoogeveen, Henk van de Rijt uit Assen, Wietze de Wind uit Norg en Marloes Oostindie uit Dieverbrug.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.