PvdA in Hoogeveen kritisch over inkoop thuiszorg

Gaat de gemeente Hoogeveen voor de laagste prijs of voor een ‘eerlijke prijs' bij de inkoop van thuiszorg? De PvdA betreurt het dat de gemeente zich niet heeft aangesloten bij de ‘Code verantwoordelijk marktgedrag thuisondersteuning'.

Aanbieders van huishoudelijke hulp luiden de noodklok. Thebe (2.000 medewerkers) en Panthein (1.750 medewerkers) gingen al failliet. TSN (12.000 medewerkers) staat op punt van omvallen. Een faillissement heeft grote gevolgen voor de betrokken medewerkers en de cliënten waar hulp aan wordt verleend. De financiële problemen bij de thuiszorgorganisaties worden deels veroorzaakt door het inkoopbeleid van gemeenten. Er wordt vaak ingekocht op de laagste prijs.

Op initiatief van staatssecretaris Martin van Rijn heeft Doekle Terpstra van de ‘Transitiecommissie sociaal domein' de ‘Code verantwoordelijk marktgedrag thuisondersteuning' ontwikkeld. De code is tot stand gekomen in overleg tussen VWS, gemeenten en aanbieders van thuiszorg. Alle Nederlandse gemeenten zijn meermaals gevraagd de code te ondertekenen. Een groot aantal gemeenten heeft dat inmiddels gedaan.

Hoogeveen heeft niet getekend, zo antwoordde wethouder Erik Giethoorn donderdagavond op vragen van PvdA-raadslid Stan van Eck. Volgens de wethouder betekent het naleven van de code voor Hoogeveen dat de uurtarieven zullen stijgen. De extra kosten bedragen vier ton.

“Erg jammer,” reageert Van Eck. “De race naar de laagste prijs heef grote gevolgen. Het gaat om de werkgelegenheid van en de zorg voor veel Hoogeveners. De ‘transitiecommissie sociaal domein' heeft de stellige overtuiging dat geen enkele thuiszorgorganisatie meer hoeft om te vallen als elke gemeente en elke zorgaanbieder zich houdt aan de afspraken in de code.”

Foto: Archief DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.