PvdA wil ‘feiten op tafel’ over afspraken Jade zorggroep

De PvdA in Midden-Drenthe heeft een debat aangevraagd over de gang van zaken tussen de gemeente Midden-Drenthe en zorggroep Jade, gespecialiseerd in onderwijs aan asielkinderen.

De gemeente liet op 18 november beslag leggen op goederen van de zorggroep. In 2014 nam Jade de scholing van kinderen uit het AZC in Oranje op zich. De gemeente zorgde voor voorfinanciering.

Jade zou in 2018 gaan terugbetalen, maar omdat de school in Oranje eerder is gesloten wilde de gemeente eerder geld terugzien.

Financiële situatie

De financiële gezondheid van de zorggroep heeft door het opdrogen van de vluchtelingenstroom een flinke deuk opgelopen. Toen onlangs een dochterstichting van Jade failliet ging voelde de gemeente noodzaak om in te grijpen en ging over tot de vordering van bijna 1,7 miljoen euro.

Oplossing

Beide partijen discussieerden vorige week over een oplossing. Jade bleek nog veel geld tegoed te hebben van lokale onderwijspartners en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OC&W).

De gemeente en Jade kwamen tot een overeenkomst, waarna het beslag is opgeheven. Ook besloten ze gezamenlijk bij het ministerie aan te kloppen voor het terughalen van het resterende bedrag.

Feiten helder

,,Voordat we dit over ons heen laten komen, willen we de feiten boven tafel”, motiveert raadslid Joop Kramer van de PvdA het debat. ,,Er is een aantal beslismomenten geweest, waarvan wij helder willen hebben hoe dat is gegaan.”

De PvdA wil onder andere weten welke afspraken er zijn gemaakt, hoe die zijn vastgelegd, of er bij de start in 2014 overleg is geweest met het ministerie en wat het vervolgtraject nu is.

Voordat een interpellatiedebat wordt geagendeerd is een meerderheid van de raad nodig. Kramer verwacht dat het debat door zal gaan.

Beslag op Jade-groep opgeheven

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.