Q-Park wint eerste slag om parkeertarieven in Emmen

Emmen Parkeertarieven in Emmen zouden in de toekomst wel eens kunnen stijgen. Dat is de logische conclusie uit een advies van de gemeentelijke bezwarencommissie.

Die heeft de commerciële parkeeraanbieder Q-Park in het gelijk gesteld naar aanleiding van een klacht dat Emmen onder de kostprijs werkt. Emmen kan de tarieven lager houden dan Q-Park doordat het de verliezen uit de algemene middelen betrekt, jaarlijks zo’n miljoen euro. Q-Park vindt dat oneerlijke concurrentie, en de bezwarencommissie is het daar mee eens.

Q-Park is in Emmen eigenaar van het grote parkeerterrein P-Zuid bij Wildlands, waar na een half uur een dagprijs van een tientje geldt. De gemeente Emmen vindt dat veel te hoog en heeft Q-Park gevraagd de prijs te verlagen. Nu blijkt dat omgekeerd Q-Park de gemeente vraagt háár tarieven juist te verhogen.

Strijd op meerdere plekken

De klacht van Q-Park staat niet op zichzelf. Volgens de advocate van de parkeermultinational, Babette Blaisse uit Haarlem, wordt de strijd op meerdere plekken in Nederland gevoerd. Ook in Veenendaal heeft Q-Park gelijk gekregen van de lokale bezwarencommissie, maar daar legde het college het advies naast zich neer. Q-Park heeft de zaak daarom inmiddels aanhangig gemaakt bij de bestuursrechter van de mededingingskamer in Rotterdam. Hoewel Blaisse niet op de zaak vooruit wil lopen is uit haar woorden op te maken dat eenzelfde stap wordt genomen als het college in Emmen niets met het advies doet. Verschil met Veenendaal is overigens dat daar gratis parkeren werd aangeboden.

Volgens Babette Blaisse proberen gemeenten in Nederland van alles om de leegstand in winkelcentra tegen te gaan. ,,Maar inmiddels is wel aangetoond dat er geen samenhang is tussen de hoogte van parkeertarieven en de omzet van de middenstand. Ook in Venray en Venlo hebben ze met gratis parkeren gewerkt. Daar zijn ze ervan teruggekomen omdat het niet werkt.’’

Oneerlijke concurrentie

Op verzoek van Burgemeester en Wethouders heeft de gemeenteraad van Emmen begin dit jaar het exploiteren van parkeergarages aangemerkt als een ‘dienst van algemeen economisch belang’ . Q-Park vindt dat oneerlijke concurrentie en de Commissie van Advies voor de Bezwaarschriften - zoals de bezwarencommissie officieel heet - is het daar mee eens. In de mededingingswet staat dat bestuursorganen - zoals de gemeente - alleen kostendekkend mogen werken. Er zijn wel uitzonderingen mogelijk, maar de angst bij de gemeente dat de parkeerplaatsen bij hogere tarieven niet meer worden bezocht is nergens op gestoeld, zegt de bezwarencommissie. Die vraagt het college om het raadsbesluit in te trekken.

Wethouder René van der Weide (Wakker Emmen) wil vooruitlopend op het collegebesluit niet reageren, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.