Quilts voor jonge vluchtelingen in Assen

Dolblij waren de zeventig leerlingen van de school in het asielzoekerscentrum (azc) in Assen toen ze donderdag hun persoonlijke quilt kregen. Een wat? Quiltster Wilma Nelemaat (76) uit Uffelte vertelt.

Wat is een quilt eigenlijk?

,,Dat is een versierde deken die lijkt op een slaapzak die je niet kan dichtritsen. Je kan hem om je heen slaan, maar je kan er ook op liggen.”

Jullie hebben in totaal 83 quilts gemaakt. Een behoorlijke klus, lijkt mij.

,,Behoorlijk veel plezier, zul je bedoelen. We hebben veel lol gehad. Dat is ook wel nodig, want anders houd je het niet vol. Als ik zelf een quilt maak, ben ik daar maanden mee bezig. Door de krachten te bundelen, is dat een paar weken.’’

Hoeveel quilters hebben meegeholpen?

,,De kern bestaat uit zes dames uit Zuidwest-Drenthe. Via Facebook hebben we nog hulptroepen vanuit heel het land ingeschakeld. Zelfs quiltsters uit Zeeland hebben een deken opgestuurd. En we hadden twee keer per week een inloopdag bij mij thuis of in het atelier van Maaike Bakker in Diever. Mensen konden dan meehelpen of spullen ophalen om thuis aan de slag te gaan. Dat was erg leuk. We hebben veel mensen leren kennen, er zijn vriendschappen ontstaan en je leert van elkaar hoe je bijvoorbeeld nieuwe patronen kan maken.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen?

,,We zagen vorig jaar al die beelden van vluchtende kinderen op televisie. Dat vond ik verschrikkelijk. Samen met Maaike Bakker en Joke Griffioen besloten we quilts te gaan maken, zodat we de jonge vluchtelingen die hier komen iets persoonlijks kunnen geven. Daarom staat ook hun naam op de deken. Een teken dat het hun eigendom is.”

Hoe reageerden de kinderen?

,,Ik had de tranen in mijn ogen toen ik zag hoe blij ze waren. Sommigen waren moe van het Suikerfeest, gingen liggen, deden hun duim in de mond en vielen in slaap.”

Hoe lang gaan jullie door met dit initiatief?

,,In september maken we een nieuwe serie voor het azc in Assen. En we hebben van het azc in Oranje ook een aanvraag gekregen om kleine quilts te maken voor de peuterklassen, zodat die daar een dutje op kunnen doen. Maar we hebben nog wel vrijwilligers nodig. Of mensen die geld of materiaal doneren. Anders houdt het op.”

Geïnteresseerden die mee willen helpen of willen doneren, kunnen voor meer informatie terecht op de website van quilts voor vluchtelingen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.