RHBS in goud terug op gevel

Wanneer de gouden letters precies verdwenen zijn is gissen, maar ze zijn terug: Rijks Hoogere Burgerschool 1867.

Oud-HBS’ers stonden er diep geroerd bij te kijken toen decoratieschilder Max Manak ‘hun’ gebouw weer voorzag van de naam, die er vroeger ook op stond. „We hebben Assen iets terug willen geven wat ze kwijt was”, vertelt Martin Hiemink, een van de initiatiefnemers van wat hijzelf noemt het ‘terugrestaureren’ van de gevelletters. Het zogenoemde timpaan boven de ingang van het gebouw aan de Beilerstraat is al heel lang leeg. Hiemink schat sinds 1968, omdat HBS en MMS op waren gegaan in het gemeentelijk lyceum.

Reünie

Na een reünie is 3,5 jaar geleden is een plaquette aangebracht met de namen van leerlingen die slachtoffer werden van de oorlog. Toen kwam het idee op om dan ook de oude gevelletters in ere te herstellen.

Met een oproep aan de reünisten om 18,67 euro te fourneren was de financiering geen probleem meer. De Asser decoratieschilder Max Manak was best bereid om het kunstje dat hij bij de Jozefkerk (voorzien van het bouwjaar) had uitgevoerd nog een keer te doen.

Ansicht

RTV Drenthe en de gemeente Assen vonden het prachtig, zodat het beeld van oude ansichten nu terug is. „Zelfs een beetje mooier, want de boog in de letters is nu beter gelukt dan destijds,” meldt Hiemink. Over een poosje denken passanten dat die letters er altijd op hebben gezeten.

Bladgoud

In werkelijkheid heeft Manak nu onverwoestbare kunststof gebruikt om de letters te snijden. Ze zijn net als vroeger voorzien van bladgoud: een fikse kostenpost, waardoor de reünistenkas zelfs nog iets tekort kwam.

Volgend jaar is het 150 jaar geleden dat de HBS in Assen met de lessen begon (het jaartal op de gevel is het bouwjaar) en dan is er weer een reünie voorzien.

Sinds 2004 is RTV Drenthe er gevestigd. De HBS vertrok in 1971 uit het pand als onderdeel van de Openbare Scholengemeenschap Assen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.