RTV Drenthe schuift met banen en verandert programmering radio

RTV Drenthe gaat reorganiseren. De radioprogrammering gaat per 1 september op de schop. Daarnaast wordt er geschoven met banen.

Er gaat volgens directeur Dink Binnendijk van RTV Drenthe één baan verloren. ,,Die van de radiovormgever. Hij gaat met gedwongen ontslag.” De regionale omroep heeft zo’n 75 voltijdbanen.

Verder vervallen er freelance-uren bij de redactie en nemen presentatoren techniektaken van anderen over.

Zelf met de knoppen schuiven

,,De presentatoren gaan zelf met de knoppen schuiven. Daar zijn ze nu al mee bezig. We proberen onze mensen zo efficiënt mogelijk in zetten. De mensen van de audiotechniek zetten we in voor andere zaken in, voor live-uitzendingen van evenementen bijvoorbeeld”, zegt Binnendijk

De directeur van de regionale omroep geeft twee redenen voor de reorganisatie. ,,We draaien al een aantal jaren met dezelfde programmering en het is goed de boel eens op te schudden.”

,,We gaan toe naar naoberradio. Dat betekent dat we onze Drentse luisteraars opzoeken en nauwer bij de uitzendingen betrekken. Aaldert Oosterhuis zit nu van 10 tot 12 uur in de studio, maar gaat straks de straat op als razende reporter. We zoeken ook vragen van luisteraars uit.”

Bezuinigingen van 17 miljoen

De tweede reden voor de veranderingen zijn de bezuinigingen van 17 miljoen die het Rijk de regionale omroepen vorig jaar oplegde.

Voor RTV Drenthe betekende dat een miljoen besparen op een begroting van 9 miljoen euro, legt Binnendijk uit. ,,Dat is geen eenvoudige klus.”

RTV Drenthe wordt gefinancierd uit de omroepbijdragen en krijgt een bedrage per aantal inwoners.

,,Na Zeeland en Flevoland krijgen we de laagste bijdrage. Zo’n 9 miljoen euro. Gelderland bijvoorbeeld krijgt 17 miljoen euro. Maar we moeten wel dezelfde apparatuur aanschaffen om te kunnen uitzenden. En de prijs voor apparatuur ligt in Drenthe heus niet lager dan in Gelderland.”

Verschil in bijdragen

Het verschil in bijdragen tussen de regionale omroepen is te groot, vindt Binnendijk. Hij pleit voor een basisvoorziening voor elke regionale zender en daarbij hoort een gelijk bedrag per omroep.

,,Wat er overblijft kun je verdelen naar het aantal inwoners. Dan kan elke omroep een half uur tv uitzenden, twaalf uur radio maken en digitaal het nieuws coveren.”

Samenwerking omroepen

Den Haag wil graag dat regionale omroepen meer samenwerken en heeft daarvoor een potje van 17 miljoen euro beschikbaar. De Drentse zender zou moeten samenwerken met RTV Noord, Omrop Fryslan en RTV Oost.

Binnendijk: ,,Daar zijn we druk mee bezig. Wat dat is, zeg ik nog niet. Binnenkort komen we er mee naar buiten.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.