RUG verlengt onderzoek naar noordelijke krimpregio met vijf jaar

Het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Foto: Jeroen Kelderman

Bijzonder hoogleraar Bettina Bock van Rijksuniversiteit Groningen onderzoekt ook de komende vijf jaar de kansen en mogelijkheden voor de leefbaarheid in krimpgebieden in Noord-Nederland.

Het project dat de bevolkingsdaling en leefbaarheid in noordelijke krimpregio’s onderzoekt, is met vijf jaar verlengt. Dit kan met name door een financiële bijdrage van de provincies Groningen, Drenthe en Friesland. In de provincie Groningen zijn drie gebieden aangewezen als krimpregio: de regio’s Oost-Groningen, Eemsdelta en Het Hogeland. In Drenthe zijn er met name ‘anticipeerregio’s’, gebieden waar krimp wordt verwacht.

‘Blij dat kennis behouden blijft voor het Noorden’

Gedeputeerde Hans Kuipers van de provincie Drenthe is blij met de samenwerking met de RUG. ‘Bijzonder hoogleraar Bettina Bock gaf ons de afgelopen jaren inzicht in ontwikkelingen en trends op het gebied van bevolkingsdaling en leefbaarheid en levert een belangrijke bijdrage aan het debat hierover. We zijn blij dat deze academische kennis de komende jaren behouden blijft voor het Noorden.’

Het wetenschappelijk onderzoek richt zich de komende vijf jaar vooral op de toenemende verschillen tussen regio’s, economische ontwikkelingen en levensgeluk. Ook is er aandacht voor initiatieven zoals vernieuwingen in de zorg waarmee krimpgebieden zich kunnen versterken.


menu