De gemeenteraad van Aa en Hunze is in meerderheid akkoord met het verruimen van de winkeltijden in de gemeente Aa en Hunze. Winkeliers mogen straks ook de deuren op zondagochtend openen.

Dat kwam naar voren tijdens de raadsvergadering op donderdagavond in Gieten.

CDA kritisch

Het college van Aa en Hunze stelde een kleine maand geleden al voor om de mogelijkheid te bieden de deuren van winkels ook te openen op zondagochtend en op feestdagen. Dit om bijvoorbeeld te voorkomen dat klanten naar winkels in naastgelegen gemeenten gaan.

Vooral coalitiefracties Combinatie Gemeentebelangen (CGB) en VVD toonden zich content met het voornemen om de winkeltijden te verruimen. Het CDA toonde zich zeer kritisch en vindt het onderwerp niet rijp voor besluitvorming. ,,Winkels mogen straks ook open op de paasdagen. En tijdens dodenherdenking op 4 mei”, zei een uiterst felle Sonja Hilgenga (CDA).

Wethouder Bas Luinge (VVD) zei het volste vertrouwen te hebben in de ondernemers van Aa en Hunze om te doen wat verstandig is.

De fractie van Groenlinks stelde zich ook wat kritischer op dan de twee andere coalitiepartijen. Sterker, er werd nadrukkelijk gezegd dat Groenlinks-wethouder Co Lambert een voorbehoud heeft bij het plan. Lambert heeft een zogeheten minderheidsstandpunt in het college ingenomen. Hij is het er dus niet mee eens. VVD-wethouder Bas Luinge zei dat zijn collega die vrijheid heeft. ,,Maar de verruiming van de winkeltijden staat wel in het college-akkoord.”

VVD: Nu al doorschuiven zou te gek zijn

Groenlinks vindt juist dat het onderwerp eigenlijk behandeld zou moeten worden door een nieuw college. En dus zou het over de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 moeten worden getild. VVD-fractievoorzitter Willem Bartelds vond dat wel veel te gek. ,,Als we nu al kwesties gaan doorschuiven, dan durf ik wel te zeggen dat we stuurloos zijn.” Groenlinks-raadslid Lukas Koops benadrukte daarop nog geen eindoordeel te hebben.

Welgeteld lijkt er een meerderheid te bestaan voor de verruiming. Ondernemerspartij VVD toonde zich heel blij met de winkeltijdenverruiming. ,,Wie open wil mag open. Wie dicht wil blijven, blijft dicht. Wie wil winkelen, mag winkelen. Wie dat niet wil, gaat maar wat anders doen. Wij zijn hier zeer blij mee”, jubelde Bartelds.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe