Raad Assen achter FOC

Publieke tribune raadszaal Assen zat helemaal vol. Foto Marcel Jurian de Jong

De verdeeldheid is groot, maar een meerderheid van de gemeenteraad in Assen staat achter de bouw van een outletcentrum FOC bij het TT-circuit.

De verdeeldheid is groot, maar een meerderheid van de gemeenteraad in Assen staat achter de bouw van een outletcentrum FOC bij het TT-circuit.

De raad sprak donderdagavond opiniërend over het voorstel, maar uit de bijdragen werd wel duidelijk dat een meerderheid voor gaat stemmen. Mits ook voor de binnenstad een krachtig investeringsplan wordt uitgevoerd. ,,Daar moeten we vol op inzetten en samen optrekken'', zei Martin Rasker (VVD). Ook voor Stadspartij Plop en D66 is de aanpak van het centrum een belangrijke randvoorwaarde. Wethouder Maurice Hoogeveen (D66) zegde toe ,,in samenspraak met de ondernemers fors geld te willen investeren in de binnenstad''.

Coalitie verdeeld
Van de coalitiepartijen zijn de PvdA (twee twijfelaars, een tegenstemmer), ChristenUnie (een tegenstemmer) en Plop (een twijfelaar) verdeeld. Samen met de VVD blijft er een meerderheid voor het FOC. De PvdA ging als enige partij niet inhoudelijk op het voorstel in om de nieuwe gezichtspunten nog eens mee te kunnen wegen.

SP, CDA, GroenLinks en OpAssen zijn tegen het outletcentrum. De verkoop van goedkope kleding en schoenen buiten de stad betekent de doodsteek voor het centrum, vrezen zij. ,,Een FOC vergroot de problemen in de binnenstad,'' zei John Kok (CDA).

Negen insprekers
De vergadering trok veel belangstelling en negen insprekers. Vastgoedondernemer en eigenaar van Scapino Henk Ziengs deed een emotioneel beroep op de raad. ,,We moeten stoppen over elkaar te praten maar met elkaar praten. Anders gaan we het niet winnen. Als het niet verandert geef ik de moed op en stop ik. Niet als ondernemer, maar met mijn animo voor Assen. Dan is de ziel weg.''

Voorzitter Peter Sluyter van de Binnenstadsvereniging MKB Assen sprak van een gevaarlijk experiment. Volgens hem zijn de cijfers waarop de haalbaarheid van het FOC is gebaseerd boterzacht. ,,Investeringen in de binnenstad zullen de problemen niet oplossen.

Bedrijfsmakelaar Nol Goulmy uit Assen waarschuwde voor oneerlijke concurrentie. ,,Of de huurders zitten praktisch voor niets in het FOC, of de ontwikkelaars gaan miljoenen verdienen. Dat is niet eerlijk ten opzichte van de binnenstad.'' Goulmy pleitte voor duurzame herontwikkeling van de binnenstad.

Franc Sonnemans vroeg de raad waar zij was toen hij twee weken geleden na 16,5 jaar ontslagen werd bij Macintosh. ,,En met mij 150 mensen in Assen. Investeer in de eigen stad in eigen mensen en niet in een FOC.''

Veertien dagen
De gemeenteraad stemt over veertien dagen over het voorstel. Daarna moet de provincie nog groen licht geven voor de aanpassing van de omgevingsvisie die bouwen in het buitengebied niet toestaat.

 

Lees alle berichtgeving over het FOC in ons dossier FOC Assen .

menu