Raad Borger-Odoorn steunt plan om bewoner uit te kopen

Gemeente Borger-Odoorn koopt voor 105.500 euro het pand aan de Zuiderdiep 489a in Valthermond. De raad stemde unaniem in met het voorstel van het college.

Om een al jarenlang voortslepende affaire te beëindigen zat er eigenlijk niets anders op. Daarover waren alle partijen het in de oriënterende raadsvergadering eens. Ook al moet dat ten koste gaan van een flinke hap gemeenschapsgeld. ,,Wat het de gemeente heeft gekost aan menskracht en tijd is tenslotte ook niet gering'', sprak Christ Meulendijks (CDA).

Kritisch
Kritische kanttekeningen werden wel geplaatst. Gina Jansen (Gemeentebelangen) waarschuwde voor precedentwerking. ,,Nu wordt iemand beloond door die uit te kopen. Wij stemmen in met verkoop onder twee voorwaarden: er moet sprake zijn van een uitzonderlijke situatie en we willen er zeker van zijn dat dit tot een structurele oplossing gaat leiden.''

Wat die precedentwerking betreft: daar is burgemeester Jan Seton niet bang voor. ,,We zijn ervan overtuigd dat dit een unieke situatie is. Als we dat niet waren geweest, hadden we het niet gedaan. In dit geval is zo'n onorthodoxe oplossing wel gepast.''

Diverse fracties pleitten voor sloop, om herhaling van zetten te voorkomen. Het college deelt die opvatting.

Opgelucht
Marianne en Jan Strik, aandachtige toehoorders bij de vergadering, kunnen opgelucht ademhalen nu de gemeente het huis van buurman Lampert koopt. ,,We hebben jarenlang zwaar geleden onder al die procedures, maar dit is het begin van een structurele oplossing'', zei Marianne Strik.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.