Raad Coevorden stemt in met verkoop postkantoor en gedeelte notaristuin

De kogel is door de kerk. Projectontwikkelaar Peter van Dijk koopt voor 750.000 euro het oude postkantoor. Voor 250.000 euro wordt hij eigenaar van een deel van de notaristuin.

De meerderheid van de gemeenteraad van Coevorden stemde dinsdagavond in met het raadsvoorstel. Alleen de fracties van PAC, Gemeentebelangen en VVD zijn tegen.

De Emmer vastgoedmagnaat wil een nieuw complex op het terrein van de bank en de groenstrook bouwen. Hij mag daarin maximaal 1400 vierkante meter inrichten als winkelruimte. Het oude postkantoor wil hij verbouwen tot appartementencomplex met zorgbestemming.

Winkelruimte

De advocaat van de Kroonenberg Groep, eigenaar van winkelcentrum Gansehof, deed in de aanloop naar de raadsvergadering per brief een klemmend beroep op de raad om geen winkelontwikkeling op de Citadelpunt toe te staan. Ontwikkeling van extra winkelruimte staat volgens Kroonenberg op gespannen voet met de toenemende leegstand van winkelpanden in Coevorden. Bovendien zijn volgens de advocaat procedurefouten gemaakt waardoor sprake zou zijn van verboden staatssteun.

Kroonenberg onderbouwt de opvatting dat meer winkelruimte tot verzwakking van het kernwinkelgebied leidt met een onderzoek door marketingbureau Strabo. Dat concludeert dat meer detailhandel in hartje Coevorden leidt tot versnippering. Volgens wethouder Jan Zwiers is juist het tegendeel het geval. ,,We krijgen een meer geconcentreerde en compacte winkelruimte. Er moet ruimte voor nieuwbouw zijn.’’ Volgens Zwiers zijn er op andere plekken in de stad juist teveel vierkante meters. Hij suggereerde in samenspraak met de provincie naar een totaalplan te kijken.

Onduidelijk

Herman Scholte (PAC) zag dat als een groot pleidooi om op de rem te trappen en de deal met Van Dijk als onderdeel van een allesomvattend totaalplan voor het centrum van de stad mee te nemen. ,,Waarom zo’n haast maken met een plan dat niet goed is onderbouwd?’’ De fracties die tegen stemden vonden het collegevoorstel te vaag en onduidelijk. Scholte kon maar niet begrijpen waarom zo veel haast werd gemaakt om dit besluit er door te jassen. ,,Waarom zo’n haast maken met een plan dat niet goed is onderbouwd?’’

Zwiers: ,,We willen een wensbeeld afmaken en hebben een onderhandelingsresultaat bereikt met Peter van Dijk. Dit plan en andere plannen staan los van elkaar.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.