Raad De Wolden: 'Bieb moet in de dorpen blijven'

De gemeenteraad van De Wolden is klip en klaar over de te volgen koers: de vier hoofdkernen in de gemeente móéten een bibliotheek houden.

Daarmee is de in 2013 afgesproken bezuinigingsopdracht van 180.000 euro, die in elk geval sluiting van twee van de vier huidige bibliotheken in de gemeente tot gevolg zou hebben, van de baan.

Alle fracties in de gemeenteraad zijn zich een hoedje geschrokken van de gevolgen van de eerder door henzelf opgelegde bezuiniging, zo bleek vanavond. Ze willen een pas op de plaats, zodat het college van B en W met een duidelijke visie op het bbliotheekwezen in de gemeente kan komen.

Drie jaar geleden besloot de (toenmalige) raad tot de genoemde bezuiniging van 180.000 euro met ingang van 2017. De subsidie van de gemeente moest van 480.000 euro per jaar naar drie ton. De bieb kreeg als taak mee uit te rekenen wat het kan bieden voor 300.000 euro.

En dat is niet veel: een middelgrote en een kleine bibliotheek in stand houden voor de hele gemeente. En dus twee biebs sluiten. De Bibliotheekwet schrijft voor dat in elk geval een middelgrote bibliotheek in de gemeente overeind moet blijven. Wil de raad in Zuidwolde, Ruinen, Ruinerwold én De Wijk een bieb openhouden, dan kost dat minimaal 80.000 euro per jaar extra.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.