Raad Emmen achter carbidvoorstel

Dorpen in Emmen kunnen op oudejaarsdag met carbid blijven schieten, zolang de inwoners dat maar doen op een locatie die vooraf door de gemeente aangewezen is.

De raad van Emmen stelde zich donderdagavond achter een wijziging van de algemene plaatselijke verordening (apv). Door onder meer te bepalen dat er op 50 meter afstand van bebouwing met maximaal 5 bussen mag worden geknald hopen burgemeester en wethouders het gedoe van voorgaande jaren te voorkomen. Toen constateerde een rechter na een klacht van een inwoner van Noordbarge dat Emmen er een potje van had gemaakt. Door alsnog een gedoogsituatie in te voeren kon er uiteindelijk wel geknald worden.

De raad nam het voorstel met 30 voor en 5 tegen aan. Opvallend was de verdeeldheid binnen Wakker Emmen: 4 van de 11 aanwezige raadsleden stemden tegen. Daaronder was woordvoerder Henk Linnemann. Die zei na afloop dat hij een afstand van 100 meter wenselijk vindt. Ook Ton Schoo (DOP) stemde tegen, maar voor hem is een afstand van 75 meter van bebouwing voldoende.

Wordt er met meer dan vijf melkbussen geknald, dan is op grond van de nieuwe apv overigens wél een afstand van 100 meter nodig. Andere regels zijn dat het schieten is toegestaan tussen tien uur ‘s morgens en twee uur de volgende nacht en dat je op een afstand van 300 meter van kerken en verzorgingstehuizen moet blijven.

Burgemeester en wethouders van Emmen waren aanvankelijk van plan om begin december de locaties bekend te maken waar carbidschieten straks is toegestaan. Die termijn is een maand naar voren geschoven, omdat de gemeente Emmen deze week ontdekte dat er wel degelijk bezwaar mogelijk is tegen de wijziging van de verordening. En voor het indienen daarvan staat een termijn van zes weken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.