Raad Hoogeveen roept op tot soepeler toepassing van kinderpardon

De gemeenteraad in Hoogeveen wil dat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid soepeler omgaat met de regels van het kinderpardon.

Een motie van GroenLinks, SP, PvdA en ChristenUnie die het college opriep daarvoor in Den Haag te pleiten haalde donderdagavond een ruime meerderheid.

Gemeentebelangen worstelde

De VVD was tegen, Gemeentebelangen verdeeld met vijf tegen en twee raadsleden voor. Deze partijen vinden dat het aan politiek Den Haag is, waar het kinderpardon is opgesteld, om de regels toe te passen. Waarbij Gemeentebelangen duidelijk worstelde met de regels versus het belang van het kind. ,,We zijn voor handhaving, maar vinden ook dat kinderen niet de dupe mogen worden’’, sprak fractievoorzitter Erwin Slomp in een stemverklaring.

‘Hun thuis is hier’

Het voorstel richt zich op kinderen die langer dan 5 jaar in ons land verblijven. De oproep is om deze kinderen, die hier geworteld zijn, niet naar het land van herkomst te sturen. Hun thuis is hier, vonden de meeste partijen. ,,Het uitzetten van deze kinderen naar landen die voor hen vreemd zijn kan de lokale gemeenschap ontwrichten en de ontwikkeling van deze kinderen geweld aandoen’’, staat in de motie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.