Raad Noordenveld geeft Mensinge lucht

De gemeenteraad van Noordenveld stemt in met extra geld voor Landgoed Mensinge in Roden. Dat is nodig voor een gezondere toekomst.

Voor museum havezate Mensinge en cinema/theater De Winsinghhof wordt door een nieuw bestuur en interimmanager Nina Hiddema schoon schip gemaakt nadat er forse tekorten waren ontstaan. In januari wordt een plan gepresenteerd hoe het verder moet met beide voorzieningen. Opzet is dat het met een jaarlijkse subsidie van 280.000 euro toe kan. Om schoon schip te maken is 118.0000 euro extra subsidie nodig voor 2017 en een kleine 40.000 euro voor komend jaar. Nu al is duidelijk dat er volgend jaar nog meer geld nodig is, maar hoeveel hangt af van de vernieuwde opzet.

Slechter dan verwacht

Het groene licht voor de extra bijdrage ging niet zonder slag of stoot. De gemeenteraad uitte zorgen over hoe het allemaal zo mis kon gaan en of wel voorkomen kan worden dat zoiets weer gebeurt. B en W hadden aangegeven dat de financiële positie van Landgoed Mensinge er nog slechter voor stond dan eerder was vermeld.

Eigen boezem

Volgens Pierre Baas van Lijst Groen Noordenveld mogen de gemeenteraad en de wethouders die zich de laatste tien jaar met Mensinge hebben bezighouden de hand ook wel in eigen boezem steken. Over Mensinge zijn in die tijd vijf rapporten geschreven en met de conclusies is volgens hem erg weinig gedaan. „Zowel raad als college hebben er niet naar geacteerd”. Hij verweet de huidige wethouder van cultuur Alex Wekema gebrek aan visie. Baas stelde vast dat er dit jaar meer dan een half miljoen gemeenschapsgeld in het Landgoed is gestopt en er nu veel minder gebeurt dan voorheen. De Brasserie is gestopt, de Landskeuken en Mensinge Events ook. De rest trok de conclusie dat er gewoon meer geld is uitgegeven dan binnen kwam.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.