Raad Noordenveld in debat over bouwen op de Norger Es

Mag er nog een huis bij op de Norger Es of niet? Burgemeester en wethouders zeggen van niet. VVD en Lijst Groen Noordenveld begrijpen dat niet en willen het oordeel door de raad laten vellen.

Normaal gesproken handelen B en W dergelijke aanvragen af, maar deze keer vindt zijn de argumenten voor afwijzing rijp voor discussie. De raad buigt zich daarom 19 september zelf over de aanvraag van oud-garagehouder Henk Winters. Deze wil graag verhuizen naar een energiezuinig huis aan de Zandvoort ter hoogte van de Leliestraat. Hij is al drie jaar bezig om toestemming te krijgen voor de bouw, maar het gemeentebestuur houdt de deur potdicht.

Oude essen vrijwaren

De reden: de plek hoort bij de oude Norger Es en dergelijke essen moeten zoveel mogelijk gevrijwaard worden van bebouwing. „Vanuit de aspecten landschap, cultuurhistorie en archeologie is het onwenselijk hier te bouwen. Het gemeentelijk en provinciaal beleid ten aanzien van de essen is gericht op het onbebouwd laten van de essen”, zo melden burgemeester en wethouders. Het college adviseert de gemeenteraad dan ook die lijn te volgen en nee te blijven zeggen tegen het bouwplan.

De plek is volgens B en W ook om een paar andere redenen ongeschikt voor woningbouw. Het bestemmingsplan laat geen toevoeging van huizen meer toe en de buren langs de Zandvoort en de Leliestraat zullen niet blij zijn met het verstoren van het uitzicht over de es. Het college noemt dat een ‘onevenredige aantasting van het heersende bebouwings- en landschapsbeeld en de bestaande gebruiksmogelijkheden van aangrenzende gronden’.

Stagnerende verkopen

Opmerkelijk in dit verband is dat B en W juist de hele Oosterveldes heeft opgeofferd voor woningbouw. Na lang touwtrekken komt daar een nieuwe woonwijk, terwijl ook die es - althans door tegenstanders van die bebouwing - als waardevol landschap betiteld moet worden. Fractievoorzitter Henk Koekkoek van Lijst Groen Noordenveld wil op zijn minst de zekerheid dat het bouwplan van Winters niet de dupe is van de nog stagnerende verkopen van kavels op het Oosterveld. Ook vraagt Koekkoek zich af hoe het kan dat er sprake is van bestemming wonen en dat er dan toch niet gebouwd mag worden.

Woongebied, dus...

Dat de gemeenteraad nu in debat wil over de bouwaanvraag wil nog niet zeggen dat de Norger Es dan ook maar volgebouwd moet worden en het geeft Winters ook nog geen zekerheid. Zelf zegt de initiatiefnemer door mensen die het kunnen weten gesterkt is in zijn overtuiging dat er gebwoud klan worden. „Ik ben in 1993 ook al eens bezig geweest met bouwen op die plek, maar toien was het bestemmingsplan anders en de buurt was tegen. Nu is het bestemmingsplan veranderd in ‘woongebied’ en dan begrijp ik niet waarom het niet mag. Dus ga ik gewoon door. Wethouder Henk Kosters was in een gesprek niet onwelwillend, maar het licht staat nog steeds op rood. Ik heb dat land al veertig jaar en wil er gewoon graag wonen. Maar het moet niet heel lang meer duren, ik ben inmiddels 75 jaar.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.