Raad Tynaarlo treurt niet mee met GroenLinks

Een raadsmeerderheid in Tynaarlo houdt er vertrouwen in dat wethouder Miriam van Dijk de gemeenteraad voldoende bij het cultuurbeleid en het beleid met de bibliotheken betrekt. Ook de PvdA blijft Van Dijk steunen.

Dit bleek dinsdagavond toen raadslid Renate Zuiker een motie van treurnis indiende tegen de D66-wethouder. De kwestie is brisant, omdat de bibliotheken moeten bezuinigen. De wethouder wil twee kleine steunpunten open houden in Vries en Eelde en een grotere in Zuidlaren. Velen vrezen een kaalslag.

De motie van treurnis kreeg alleen steun van Leefbaar Tynaarlo. GroenLinks en Leefbaar Tynaarlo vinden dat de wethouder de raad te lang aan het lijntje heeft gehouden en een debat over het beleid op de lange baan heeft geschoven.

De wethouder gaf toe dat ze eerder heeft toegezegd de kwestie in de raad te bespreken. dat het er niet van is gekomen, komt onder meer doordat er een bezuiniging vanuit de provincie bovenop de gemeentelijke bezuinigingen is gekomen. Hierover is een gesprek geweest met gedeputeerde Ard van der Tuuk (PvdA), maar hij is onlangs volkomen onverwacht opgestapt.

De kwestie leidde gisteravond tot verwijdering tussen GroenLinks en de PvdA. De PvdA sprak enkele weken geleden openlijk de teleurstelling uit over de gang van zaken, waarmee zij GroenLinks leek te steunen. De PvdA steunde de motie niet, omdat de kwestie van de bibliotheken nu op dinsdag 31 mei uitgebreid aan de orde komt in de raad. De sociaaldemocraten zijn echter zeer kritisch over het beleid van de wethouder.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.