Raad Tynaarlo voelt niets voor vrijage met Haren

De gemeenteraad van Tynaarlo voelt er niets voor om alsnog de banden met buurgemeente Haren aan te halen. Een motie van Leefbaar Tynaarlo om de mogelijkheden tot samenwerking te onderzoeken, is dinsdagavond verworpen.

Alleen Leefbaar Tynaarlo zelf en D66 steunden de motie. Fractieleider Casper Kloos diende de motie in naar aanleiding van de standpunt van het college van Haren dat de Groningse gemeente zelfstandig moet en kan blijven. Volgens Kloos is het van groot belang te blijven samenwerken, gezien alle gemeenschappelijke belangen in het gebied tussen Groningen en Assen.

De andere fracties zijn niet tegen samenwerking, maar zagen in de motie een onwenselijk politiek signaal. Verschillende sprekers wezen er op dat Tynaarlo ook met andere buurgemeenten kan samenwerken. Door nu nadrukkelijk de samenwerking met Haren te zoeken, zou Tynaarlo mogelijk andere mogelijkheden blokkeren.

Fractieleider Oscar Rietkerk van GroenLinks vraagt zich af of Haren echt wel zelfstandig kan blijven. Hij wees er op dat de gemeenteraad het standpunt van het Harener college nog moet bekrachtigen. Ook vraagt de provincie Groningen een nadere onderbouwing. ,,En de gemeente Groningen heeft gemeld dat Haren over een paar jaar niet met hangende pootjes moet langs komen als het toch niet lukt om zelfstandig te blijven.''

De ChristenUnie stelt dat Haren bang is voor een vijandige overname en steun zoekt bij een partij in wie zij een gelijkwaardige partner ziet. ,,Het is echter de vraag of Haren wel gelijkwaardig aan Tynaarlo is'', zei fractieleider Henny van den Born.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.