Raad akkoord met extra geld voor nieuwbouw De Boerhoorn in Rolde

De Boerhoorn wordt versoberd, onder meer door het verticale metselwerk te schrappen. Ook het sedumdak vervalt

De gemeenteraad van Aa en Hunze is donderdagavond akkoord gegaan met het verhogen van het krediet voor de nieuwbouw van De Boerhoorn in Rolde.

Het college van burgemeester en wethouders had om 200.000 euro extra gevraagd. Daar is de volledige raad mee akkoord gegaan. De her- en nieuwbouw van het multifunctionele centrum in Rolde gaat nu 3,3 miljoen euro kosten. Het is niet de eerste keer dat de raad was gevraagd om bij te plussen op het aanbestedingsbedrag voor het gebouw in Rolde.

Rijdende trein

De meeste fracties voelden zich wel ietwat ongemakkelijk bij de kredietverhoging omdat er in het geval van De Boerhoorn sprake zou zijn van ‘een rijdende trein’, zoals PvdA en VVD aangaven. ,,En dan gaat het ook nog om een soberder uitvoering”, zei PvdA-fractievoorzitter Kiena ten Brink.

En dat klopt. Want De Boerhoorn gaat extra geld kosten, maar de her- en nieuwbouw van De Boerhoorn wordt namelijk versoberd. Zo vervalt het duurzame sedemdak (begroeiing op het dak), zal de binnenkant niet meer worden betimmerd met eiken, maar met hout van essen en zal de gang naar de tribune niet meer volledig uit glas bestaan.

Energieneutraal

Wethouder Henk Heijerman gaf aan het jammer te vinden dat het niet binnen het budget van 3,1 miljoen euro lukt. Heijerman had de raad in een eerder stadium hiervoor al gewaarschuwd. Maar de raad wilde eerst nog extra helderheid over de exploitatie van De Boerhoorn. Daardoor zijn de kosten ook toegenomen.

De wethouder beloofde wel dat de versobering er niet voor zal zorgen dat er wordt ingeleverd op duurzaamheid. ,,En dat we binnen de kaders van de raad een energieneutrale Boerhoorn zullen realiseren.”

menu