Raad legt in poep en scheet half miljoen extra op tafel voor dorpshuis met sportzaal in Diever

In een poep en een scheet heeft de gemeenteraad van Westerveld dinsdagavond een half miljoen euro extra op tafel gelegd voor het nieuwe dorpshuis.

Speciaal voor het nieuwe dorpshuis met sportzaal, theater en ontmoetingsruimte was een extra raadsvergadering ingelast. Vorig jaar stelde de raad al bijna anderhalf miljoen euro beschikbaar, maar voegde ook enkele wensen toe: de sportzaal een meter breder en een voor mensen met een lichamelijke beperking toegankelijke tribune.

Hogere kosten door meerwerk en getreuzel

Aan die extra’s hangt een prijskaartje van 484.000 euro. Niet alleen vanwege het meerwerk. Ook omdat er in de raad lang is gepraat over het dorpshuis en er al die tijd geen knopen zijn doorgehaakt, zijn de tarieven in aannemersland na de crisis fors toegenomen.

Van terughoudendheid was in de raad geen sprake meer. De raad ging unaniem akkoord met het extra krediet van bijna een half miljoen euro. ,,De trein rijdt en het eindstation is in zicht. Ik heb geleerd dat je nooit uit een rijdende trein moet springen. Levensgevaarlijk’’, stelde Gerard Goedhart van Progressief Westerveld.

‘Jarenlange vertraging en slap beleid’

Jan Puper (PvdA) stak de hand ook in eigen boezem: ,,Door jarenlange vertraging en slap beleid, waar wij zelf ook debet aan zijn, slaagden we er maar niet in een keuze te maken. Dat doen we nu dus wel.’’ Jelle de Haas van Gemeentebelangen noemde het extra krediet een ‘logische consequentie’ van de extra wensen.

,,Dat we in een poep en een scheet een half miljoen extra beschikbaar stellen, doen we eigenlijk het dorp Diever tekort. Maar het dorp heeft recht op een fatsoenlijke sportvoorziening’’, aldus Renate Masselink (VVD).

Stad en Esch financiert theater

Zo’n 20 jaar is er gesproken over nieuwbouw dan wel renovatie van het huidige dorpscentrum met sportzaal, het Dingspilhuus. De nieuwe accommodatie wordt naast scholengemeenschap Stad en Esch gebouwd, die zelf het theater financiert. Wethouder Homme Geertsma (CDA) verzekerde zijn partijgenoot Gerjo Ballast dat de exploitatie door de samenwerking is gegarandeerd.

En na jaren, zoniet decennia van praten is de kogel door de kerk en is er ineens haast. Het nieuwe dorpscentrum moet voor 1 januari 2019 in gebruik zijn, anders moet de gemeente btw terugbetalen. Geertsma: ,,Het wordt spannend, maar het is mogelijk.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.