Raad neemt noodkreet Slenerweg ter harte

Aan de felle discussie over het omstreden plan een ongelijkvloerse kruising in de N34 ter hoogte van Klijndijk aan te leggen, is een nieuwe component toegevoegd: recreatieverkeer.

Inspreker Marieke Hensen uit Klijndijk schetste tijdens de oriënterende raadsvergadering de gevaarlijke situatie die volgens haar ontstaat als het plan doorgaat om ter hoogte van de Slenerweg een ongelijkvloerse kruising aan te leggen. Huifkarren en aanspanningen met paarden mengen zich dan op de Slenerweg tussen het drukkere gemotoriseerde verkeer. Ze zijn tot de hoofdrijbaan veroordeeld omdat het niet is toegestaan gebruik te maken van het fietspad. En passant las Hensen de gemeente de les. ,,Op de site van de gemeente staat een foto van ruiters met paard op het fietspad. U kent uw eigen regels niet.”

De combinatie recreatief verkeer en toenemende drukte maakt de Slenerweg levensgevaarlijk volgens Hensen. ,,We moeten hier leven van de recreatie. Leggen we er een ongelijkvloerse kruising aan, dan gooien we weg wat belangrijk is voor onze toekomst.” Ze zei dat directeur Dick Dijkstra van het recreatieschap Drenthe haar had verzekerd dat er op bestuurlijk niveau tussen provincie en recreatieschap nooit contact is geweest over de variant Slenerweg. ,,Dijkstra zei letterlijk: ,Ik zou voor Emmen-Noord gaan.’ Het recreatieschap is niet op de hoogte gehouden van het verkeersbeleid van de provincie. Tussen Klijndijk en Gieten is de Slenerweg de enige plek waar recreatief verkeer de N34 kan oversteken.”

Haar boodschap kwam over. Gemeentebelangen, D66 en CDA drongen via twee moties er op aan om langs het tracé Slenerweg een extra weg voor ongemotoriseerd aan te leggen en daarnaast snelheidsbeperkende maatregelen te treffen op doorgaande wegen. ,,Een wegversmalling zoals bij de komgrens van Weerdinge op de weg naar Valthe heeft bewezen te werken”, zei fractieleider Niek Wind. Beide moties werden aangenomen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.