Raad van State: 'Minister Wiebes en NAM moeten beter seismisch onderzoek doen naar kleine Drentse gasvelden'

Foto: Archief Kees van de Veen

De Raad van State geeft minister Eric Wiebes (EZK) en de NAM achttien weken de tijd om een rammelend onderzoek naar de aardbevingrisico’s rond de Drentse gasvelden aan te passen, dan wel over te doen.

Dat heeft het hoogste bestuursrechtscollege woensdag in een tussenuitspraak over een gewijzigd winningsplan voor elf Drentse gasvelden bepaald. De Raad geeft Wiebes’ ministerie en de NAM een flinke onvoldoende voor het door hen uitgevoerde onderzoek naar risico’s op aardbevingen.

Zo hebben het ministerie en de NAM de risico’s voor dichter bevolkte gebieden niet goed in kaart gebracht. Verder zijn op bepaalde punten alleen bevingsrisico’s bekeken voor de gasvelden Eleveld en Vries-Zuid en niet voor de negen andere velden, waaronder Assen, Witten en Zevenhuizen.

Ook betwijfelt de Raad of het risicobeheersplan wel voldoet aan de dwingende adviezen van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Volgens de Raad lijkt de minister wat de Drentse gasvelden betreft ongemotiveerd het ‘hand aan de kraan’-principe los te laten. Dat betekent wanneer er toch bevingen voorkomen, dat de gaskraan onmiddellijk wordt afgeknepen of dichtgedraaid.

Bellen

Volgens de Raad lijkt het risicobeheersplan eerder op een communicatiehandleiding voor wat te doen en wie te bellen als er een beving is geweest. Verder moet Wiebes nog maar eens goed uitleggen, waarom de inspecteur-generaal van het SodM zich niet zou mogen uitspreken over het risicobeheersplan.

De Raad stuurt het ministerie en de NAM terug naar de tekentafel en doet ook twee suggesties: of de minister komt met een beter verhaal waarom zijn plan en instemmingsbesluit toch door de beugel kunnen, of hij moet het winningsplan aanpassen.

Overigens heeft de Raad in deze uitspraak alle overige bezwaren tegen het gewijzigde winningsplan verworpen. Als de minister de fouten repareert en de hoogste bestuursrechter die volgend jaar goedkeurt, kan de NAM doorgaan met het winnen van gas in de kleine velden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe