Raad van State keurt windpark bij Coevorden goed

De Raad van State heeft woensdag de weg vrijgemaakt voor de aanleg van het windturbinepark aan de Hulteweg in Coevorden.

Bewonersplatform voelt zich misbruikt in plan Windpark Hulteweg
Lees verder

De Raad veegde in een definitieve uitspraak alle bezwaren van omwonenden van tafel. Het plan maakt de aanleg van drie hoge windturbines langs de grens met Duitsland mogelijk.

Aanvankelijk wilden de gemeente Coevorden en initiatiefnemer Coevorden Zuid Exploitatie BV zes turbines van maximaal 190 meter hoog bouwen. Maar daarvan zijn er drie geschrapt om omwonenden tegemoet te komen.

Bedrijventerrein Europark

Toch bleven een aantal omwonenden, onder wie Holthoner landgoedeigenaar Twan de Jong, fel tegen het plan. Zij vinden dat de gemeente zich niet aan eerdere afspraken heeft gehouden om windturbines alleen op bedrijventerrein Europark te bouwen. Twee van de drie windturbines liggen buiten dat bedrijventerrein.

Toch vindt de Raad van State het gekortwiekte windpark acceptabel omdat de windturbines aansluiten op al eerder gebouwde windmolens bij Europark. Bovendien komen de windturbines in een het eerder aangewezen zoekgebied voor de opwekking van windenergie.

Landgoed

Coevorden wil met de windturbines bijdragen aan de Rijksopdracht om voor 2020 280 megaWatt windenergie in de provincie Drenthe op te wekken. Verder vindt de Raad dat landgoed Groote Scheere van bezwaarmaker De Jong op bijna 900 meter ver genoeg van het windpark ligt om er echt last van te hebben.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.