Raad van State maakt weg vrij voor leegpompen tweede gasveld Eesveen

De Raad van State heeft woensdag met een spoeduitspraak de weg vrij gemaakt voor het in gebruik nemen van het tweede gasveld in Eesveen.

De Raad stelt in de uitspraak geen onoverkomelijke tegenstelling te zien tussen de toestemming van minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) voor het leegpompen van het tweede gasveld en het beleid van dit Kabinet om de gaswinning, ook in kleine gasvelden, gestaag af te bouwen.

Voorzieningenrechter beslist volgende week over gaswinning bij Eesveen
Lees verder
1

‘Risico bodemdaling klein’

Verder is de Raad het eens met minister Wiebes dat de risico’s op bodemdaling en daarmee eventueel gepaard gaande aardbevingen verwaarloosbaar klein zijn. Volgens gaswinbedrijf Vermillion, dat 600 miljoen kuub gas in Eesveen 2 wil winnen, zal de bodem in een gebied van 4 km doorsnede niet meer dan 1 centimeter dalen. Om die reden schat het bestuursrechtscollege de kans op schade aan woningen en gebouwen op en rond het gasveld zeer laag in.

Het argument van de tegenstanders dat bij andere kleine gasvelden een veel grotere bodemdaling plaatsvindt dan voorspeld, vindt de Raad eveneens geen reden om de winning de blokkeren. In ieder geval vindt hij het aanvaardbaar dat gaswinbedrijf Vermillion na aanvang van de gaswinning een jaar de tijd krijgt om in de omgeving steekproefgewijs bij zo’n 200 woningen bouwkundige nulonderzoeken te doen. Die hoeven niet vooraf gedaan te worden.

Gemeenten vragen Raad van State om snelle uitbreiding van gasproductie bij Eesveen te blokkeren
Lees verder

Tien keer zoveel

Daarmee wijst de Raad het verzoek van een groot aantal omwonenden en de gemeentes Westerveld en Steenwijkerland voor een gaswinverbod van de hand, zolang Vermillion niet alle bouwkundige onderzoeken van alle woningen en gebouwen in een straal rond de gaswinput heeft afgerond. Verder vindt de Raad de onduidelijkheid over het schadeprotocol, oftewel de afhandeling van bouwkundige schades als gevolg van de bodemdaling, ook geen reden om de gaswinning te verbieden.

Verbazing en boosheid over gaswinning bij Eesveen. Wat is er nog tegen te doen?
Lees verder

Economische Zaken werkt nog aan een schadeprotocol voor kleine gasvelden. In de tussentijd kunnen bewoners en ondernemers in het gebied via de website van Vermillion schadeverzoeken indienen, meent de Raad. Het bestuursrechtscollege zal wel eind dit jaar, of begin volgend jaar tijdens de bodemzaak dieper op de schadeproblematiek in gaan. Tevens zal er dan nauwkeuriger gekeken worden naar het onderzoek naar de lekkage van methaangas bij en rond de gaswinput. De uitspraak is een tegenvaller voor de gemeentes en bewoners van het gebied. Die zijn buitengewoon ongerust over de gevolgen van de gaswinning, zeker om dat Vermillion uit het tweede gasveld in Eesveen tien keer zoveel gas willen winnen dan uit de eerste put.

Gemeentebesturen: uitspraak is uitermate teleurstellend

De burgemeesters en wethouders van de gemeenten Westerveld en Steenwijkerland noemen de uitspraak uitmate teleurstellend. ,,De onzekerheid en risico’s die de inwoners terecht en begrijpelijk voelen blijven nu bestaan.''

De colleges laten in een reactie weten dat ze graag hadden gezien dat de onzekerheid die bestaat bij inwoners was weggenomen. ,,Nu de minister en Vermillion dat niet doen en de voorzieningenrechter dit niet kan afdwingen, gaan wij gezamenlijk overleggen welke mogelijkheden er nu nog voor ons zijn om onze inwoners te helpen.'' 

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.