Raad van State vernietigt plan KPN-antenne in hoogspanningsmast

De Raad van State heeft een streep gezet door het bestemmingsplan waarin de gemeenteraad van Hoogeveen heeft geregeld dat KPN een telecomantenne kan ophangen in een oude hoogspanningsmast in Noordscheschut. Het lijkt er echter op dat omwonenden van de mast niet veel hebben aan hun overwinning op de gemeente.

De antenne die al in de mast aan het Schoolpad hangt, stuit op fel verzet van een aantal omwonenden. Woensdag werd hun beroep tegen het bestemmingsplan Parapluherziening gegrond verklaard. De Raad van State deed dat omdat de gemeente in het bestemmingsplan aan de mast een bouwhoogte heeft gegeven van veertig meter.

De voormalige hoogspanningsmast waar de antenne in hangt is echter lager. Omdat dat niet klopt heeft de hoogste bestuursrechter beslist dat het bestemmingsplan niet had mogen worden vastgesteld.

Omwonenden willen af van de antenne

Het was de omwonenden onder aanvoering van Mandy Schenk echter om iets heel anders te doen. Ze willen af van de telecomantenne. Ze vrezen gezondheidsschade en vinden dat Hoogeveen beleid moet ontwikkelen voor dergelijke antennes in het buitengebied. KPN had niet eens een vergunning nodig voor de mast, zeggen de buurtbewoners.

Hoogeveen heeft alleen een beleid voor de bebouwde kom, niet voor het buitengebied. Alle bezwaren van de buurt zijn door de Raad van State ongegrond verklaard, behalve op het punt van de bouwhoogte. De gemeente kan de fout herstellen. Het is niet de bedoeling van Hoogeveen om een nieuwe mast van veertig meter hoog toe te staan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.