De gemeente Midden-Drenthe krijgt de volledige bouwkosten van de ingestorte geluidswal langs de A28 bij Spier terug van aannemer Bouwhuis.

Ondanks deze ‘goed nieuws mededeling’ donderdagavond bij aanvang van de gemeenteraad van Midden-Drenthe kreeg wethouder Jan Schipper de wind vol tegen bij het voorstel voor de herbouw van de geluidswal, die het dorp scheidt van de snelweg.

Na diverse schorsingen werd een wijziging van de oppositie om het college van B en W te dwingen meerdere aannemers om een offerte te vragen met de kleinst mogelijke meerderheid (12 tegen 11) verworpen. Omwille van de inwoners van Spier nam Rudie Weima (GroenLinks) ‘de onzorgvuldigheid dan maar voor lief’ en stemde uiteindelijk vóór het voorstel om één lokale aannemer te vragen voor de klus. Met 13 stemmen voor en 10 tegen besloot de raad voor de herbouw rechtstreeks zaken te doen met één enkele aannemer.

Het knetterde als vanouds

De vier oppositiepartijen D66, ChristenUnie, Groenlinks en Gemeentebelangen Smilde-Beilen-Westerbork plus coalitiepartij Gemeentebelangen Midden-Drenthe hadden de grootst mogelijke moeite met de wijze van aanbesteden. Het knetterde als vanouds in de raad van Midden-Drenthe.

Omwille van de snelheid wil Schipper de herbouw onderhands aanbesteden aan een lokale aannemer. Voor de bouw heeft hij een bedrag van 750.000 euro uitgetrokken plus nog eens een dikke drie ton voor de afschrijving van de ingestorte geluidsmuur.

De genoemde partijen wilden snel én zorgvuldig. Volgens hen heeft de gemeente een voorbeeldfunctie en moeten bij aanbestedingen van meer dan 150.000 euro meerdere partijen in de gelegenheid worden gesteld hun plan en prijs op tafel te leggen.

Voor of tegen inwoners Spier?

De discussie mondde al snel uit in tweespalt: je bent voor of tegen de mensen in Spier, die al twee jaar in de herrie van de A28 zitten. Het laatste half jaar zijn zaken door toedoen van Schipper in een stroomversnelling gekomen. In de anderhalf jaar daarvoor gebeurde er weinig tot niets, werd gesteld, dus waarom nu omwille van de snelheid ineens de zorgvuldigheid loslaten, zo vroegen raadsleden zich hardop af.

De coalitiepartijen PvdA, CDA en VVD waren ronduit voor de enkelvoudige aanbesteding. ,,We hebben geluisterd naar het college, naar de mensen in Spier en naar een deskundige. Als de wethouder zegt dat dit een zorgvuldige procedure is, dan geloven we hem’’, zei Tineke Posthoorn (PvdA).

‘Zijn er al afspraken gemaakt?’

Omdat Schipper vasthield aan zijn enkelvoudige aanbesteding werd door D66 en Gemeentebelangen Midden-Drenthe de vraag gesteld of de wethouder misschien al afspraken had gemaakt met de ‘lokale aannemer’?

Dit schoot de wethouder in het verkeerde keelgat. Hij sprak van insinuaties. ,,Heel jammer dat we op deze manier met elkaar omgaan.’’ Waarop Arnoud Knoeff (D66) reageerde: ,,Het is een vraag, geen insinuatie.’’

Waardering was er ook voor de voortvarende aanpak van de wethouder, na het vertrek van zijn voorgangster. Ook voor het feit dat hij en zijn mensen aannemer Bouwhuis Beerzerveld ertoe heeft bewogen de volledige bouwsom van de ingestorte wal terug te betalen. Het gaat om een bedrag van ongeveer 350.000 euro.

Nu een krappe meerderheid voor de herbouw heeft gestemd, is de verwachting dat de nieuwe geluidswal er voor de zomer staat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe