Raadsbesluit: Gemeente gaat Asserbos en andere natuur niet verkopen

De gemeente gaat het Asserbos en andere natuurterreinen niet verkopen. Dat besloot de raad donderdag na een motie van de SP.

Het gaat om 400 hectare natuur zoals het Asserbos, Twijfelveld, beekdal De Messchen, het Amelterbos, landgoed Valkenstijn en een aantal parken. Het college van b en w had een voorstel in de maak om de natuurterreinen te verkopen vanwege de kosten van het onderhoud. Favoriet voor de overname was Stichting Het Drentse Landschap.

Kritiek: ‘Gesloten verkoop lijkt op staatssteun’

Afgelopen weken was er kritiek uit verschillende hoeken. Zo stuurde Drents Particulier Grondbezit een kritische brief over de manier waarop de gemeente de natuur wilde overdragen, namelijk via een gesloten verkoop waarin alleen geselecteerde partijen mochten bieden. DPG stelde dat dat lijkt op staatssteun. Ook bewonersorganisaties waren niet blij met de dreigende verkoop. Daarop trok wethouder Ruud Wiersema (Stadspartij PLOP) het voorstel in en wilde hij met een nieuwe plan komen. Dat is nu niet meer nodig.

SP: Assenaren zijn trots en blij met vele groen

De SP heeft principiele bezwaren tegen de verkoop. Fractievoorzitter Jan Broekema: ,,Het bos moet van de Assenaren blijven. Zij zijn trots en blij met het vele groen in de stad. Het beheer ervan kun je onder voorwaarden overdragen, maar het groen is een kerntaak van de gemeente.’’ Ze dienden een motie in die gesteund werd door PvdA, CDA, GroenLinks, OpAssen en één raadslid van D66 (Johan Niels Kuiper). Daarmee werd de verkoop van de bossen met een nipte meerderheid van de agenda geveegd.

Onderhoud bossen nu niet goed

De Vereniging Vrienden van het Asserbos en omgeving was niet tegen een verkoop van het bos, omdat het onderhoud nu niet goed is. Zo worden door gebrek aan kennis soms per ongeluk monumentale bomen gekapt, en blijft dood hout vaak liggen waardoor het bos er slordig uitziet en er gevaarlijke situaties ontstaan. Het overdragen aan Stichting Het Drentse Landschap vond het bestuur een ‘logische stap’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe