Raadsleden Emmen: extraatje voor ambtelijke top 'ondoordacht' en 'niet zo slim'

Jisse Otter, wethouder financiën en personeelszaken in Emmen. Foto: Gemeente Emmen

Onhandig en ondoordacht. Zo typeren Emmer raadsleden het besluit om vier topambtenaren een extra beloning te geven omdat zij vorig jaar een periode extra werk moesten verzetten.

Alle vier de concernmanagers kregen van waarnemend gemeentesecretaris Rolf Sloots een zogeheten gratificatie van 1000 euro bruto en wethouder personeelszaken Jisse Otter (Wakker Emmen) zag er geen kwaad in.

Nadat deze week in het Emmer ambtenarenkorps hierover ophef ontstond, besloten de vier topambtenaren hun beloning terug te geven. Otter erkent dat hij een inschattingsfout maakte. ,,Op dat moment realiseerde ik me niet wat dit zou doen met de organisatie.’’ Dat de managers hun beloning teruggeven, noemt hij ‘verstandig’

Nadat Dagblad van het Noorden lucht kreeg van de commotie, informeerde Otter de gemeenteraad donderdag per e-mail. Enige tijd daarna gaf hij in de gemeenteraadsvergadering een korte toelichting.

Het is niet ongebruikelijk dat ambtenaren in Emmen een gratificatie krijgen. In 2019 gebeurde dat 38 keer en het jaar daarvoor 39 keer. Zij worden uitgekeerd bij uitstekend functioneren en/of een bijzondere prestatie. In 2019 ging het om bedragen tussen de 200 en 1000 euro bruto. ,,Het ging hierbij om medewerkers van hoog tot laag in de organisatie’’, aldus een woordvoerster.

Dat alle vier concernmanagers in de prijzen vielen en dan ook nog omdat zij extra werk hadden verricht, viel slecht bij veel andere ambtenaren.,,Alsof zij de enigen zijn die op het gemeentehuis een stapje extra doen. Dat doen heel veel mensen hier’’, zo viel op het gemeentehuis te horen. Emmen bezuinigt al tijden flink. Vacatures worden niet ingevuld en veel werknemers kampen met toenemende werkdruk.

,,Als raad gaan wij niet over personeelszaken, dat is een verantwoordelijkheid van het college’’, reageert raadslid Henk Huttinga (ChristenUnie). ,,Maar op persoonlijke titel kan ik wel zeggen dat ik het niet zo’n handige actie vind. Deze concernmanagers zijn niet de enige mensen die extra werk doen. Ik kan me de ergernis hierover voorstellen.’’

CDA-voorman Auke Oldenbeuving: ,,Als raad zijn wij geen werkgever, maar persoonlijk vind ik er wel iets van. Wethouder Otter had scherper moeten zijn en dit niet zomaar moeten laten passeren.’’ PvdA-fractieleider Anita Louwes-Linnemann: ,,Ik vind dit niet zo slim. En ik kan me ook niet voorstellen dat er iemand is die daar anders over denkt.’’

De in januari aangetreden nieuwe gemeentesecretaris Marjolein Plantinga liet al weten dat zij heel goed begrijpt dat het bericht over gratificaties helemaal verkeerd is gevallen. En dat begrijpt het college van burgemeester en wethouders volgens haar ook. Plantinga kondigt aan dat zij samen met de concernmanagers en het overige personeel in gesprek gaat over de ontstane frustratie.


menu