De locatie waar de vier walwoningen moeten komen. Het stuk groen is nu in gebruik als speelveld

Raadsleden in Hoogeveen: Waar zijn de bomen in het 'bosmilieu' van Erflanden?

De locatie waar de vier walwoningen moeten komen. Het stuk groen is nu in gebruik als speelveld Foto: DvhN

Het oostelijke deel van woonwijk Erflanden in Hoogeveen heet ‘bosmilieu’. Maar waar zijn de bomen? Ze komen er voorlopig ook niet, want een raadsmeerderheid wil meewerken aan de komst van vier walwoningen.

De gemeenteraad stelde donderdagavond het (gewijzigde) bestemmingsplan vast, waarmee de bouw van de vier woningen aan het Damhert weer een stap dichterbij is. Tegen dat plan is veel weerstand van omwonenden. De grond waar de woningen moeten komen is nu in gebruik als speelveld voor kinderen in de wijk. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat er bomen geplant zouden worden.

Vier partijen tegen

Vier partijen -SGP, D66, PvdA en GroenLinks- stemden tegen het bestemmingsplan. Ze vonden dat afspraken met bewoners niet nagekomen zijn en hekelden de communicatie. Ook was er chagrijn over het karakter van de wijk, waar de typering ‘bosmilieu’ mank gaat. Waar zijn de bomen, vroegen raadsleden zich af. ,,De verhouding tussen woningbouw en groen komt hier steeds schever te liggen’’, meende Peter Scheffers (D66).

Vervolgens ontspon zich discussie over de ‘ingetekende bolletjes’ in het beeldkwaliteitsplan. Dat zijn ongeveer veertig bomen, wist de SGP. Het is slechts een impressie, meende het CDA. Zo zag wethouder Jan Zwiers het ook: ,,Die bomen zijn een indicatie. Ze staan niet in het bestemmingsplan.’’

‘Grove nalatigheid’

De SGP sprak van een ‘grove nalatigheid’ van de gemeente naar de buurt, die een andere invulling was voorgespiegeld. Dat schoot Zwiers in het verkeerde keelgat. Hij noemde de kwalificatie ‘onfatsoenlijk’en ‘aanmatigend’. Voor de aanplant van nieuwe bomen kan Erflanden volgens de wethouder nog in beeld komen.

CDA en SP vonden dat de aanplant van groen in dit deel van de woonwijk niet alleen op het bordje van de gemeente geschoven kan worden. Ze spraken van een ‘gedeelde verantwoordelijkheid’. ,,Het lijkt erop’’, zei SP’er Jeroen Pomper , ,,dat bewoners in dit deel nagenoeg de hele kavel hebben benut voor hun woning.’’

Raad van State

De komst van de vier walwoningen kan nog een lange weg te gaan hebben. Omwonenden hebben herhaaldelijk aangekondigd door te gaan tot de Raad van State. Peter Koekoek (CDA) riep de bewoners op deze stap te heroverwegen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu