Raadslid Kees Vos (PvdA) uit Valthe neemt ontslag: 'Burgers wordt de mond gesnoerd.’

Kees Vos uit Valthe heeft per direct zijn ontslag ingediend als PvdA-raadslid van Borger-Odoorn. De kwestie N34 Klijndijk drijft hem daartoe.

,,Burgers worden door raad en college niet serieus genomen. Hun wordt de mond gesnoerd.” In zijn ontslagbrief, die hij daags voor de raadsvergadering verstuurde, neemt Vos geen blad voor de mond. Hij zegt zijn vertrouwen op in de raad, de verantwoordelijke wethouder Freek Buijtelaar en de voorzitter van de raad. Voor de oriënterende raad werd de mededeling gedaan dat hij was verhinderd. In werkelijkheid had Vos zijn ontslag ingediend.

Steen des aanstoots

Steen des aanstoots is de keuze die is gemaakt voor een nieuwe afslag in de N34 bij Klijndijk. Het besluit van de provincie de huidige afrit Emmen-Noord te sluiten en een nieuw knooppunt aan te leggen ter hoogte van de Slenerweg leidt tot ongeloof en onbegrip in de omgeving van met name Klijndijk. Tegenstanders voelen zich machteloos en onbegrepen. Ze zeggen nooit een goede onderbouwing te hebben gehad waarom Emmen-Noord dicht moet en er voor veel meer geld een nieuwe aansluiting komt ter hoogte van Klijndijk.

Op basis van niks

Kees Vos verwijt zijn collega raadsleden dat ze zich nooit serieus hebben verdiept in dit dossier. ,,Ze hebben niet de moeite genomen om de betrokken mensen aan te horen of aan burgers uit te leggen waarom de keuze op de Slenerweg is gevallen. Op basis van niks hebben ze een beslissing genomen. Een kwalijke zaak.”

Gloedvol betoog

Na de vorige raadsvergadering was hij er eigenlijk al klaar mee. Bewoners Relly Blokzijl en Marieke Hensen probeerden tijdens de oriënterende raadsvergadering met een gloedvol betoog de raad ervan te overtuigen dat verbouwen van Emmen-Noord een oplossing is waar niemand iets op tegen kan hebben. Kees Vos was de enige die daar vragen op stelde. De rest van de raad deed er het zwijgen toe, onder het motto ‘de variant Slenerweg is een gelopen koers’.

Vervelende schoolklas

Zwaar gefrustreerd verlieten de insprekers destijds de raadszaal. Marieke Hensen: ,,Ik voelde mij als een leraar die een verhaal afsteekt tegenover een vervelende schoolklas die de pest aan mij had. Nooit eerder heb ik zo’n ongeïnteresseerd stel bijelkaar gezien.”

Uitgebroken paarden

Klijndijk gaf donderdagavond massaal gehoor aan de oproep van Arna Zwiers om naar de raadszaal in Exloo te komen. Het zat bomvol. Arna Zwiers nam als verontruste bewoner van de Hoofdweg het woord. Pal voor haar deur kwamen vier auto’s vorige week in botsing met twee uitgebroken paarden.

Zwiers keerde als een van de vele Klijndijkers zwaar gedesillusioneerd van de vorige vergadering terug. ,,Daar heb ik zo veel steekhoudende argumenten gehoord, maar het was voor u niet interessant”, sprak ze tot de raad. Het is in strijd met de democratie. Mijn man, die jaren in een psychiatrisch ziekenhuis heeft gewerkt, concludeerde dat het wel erg zichtbaar was dat het eigenlijk niemand nog wat interesseert, uitgezonderd de fractie van de PvdA.” Ze heeft de indruk dat haar dorp niet serieus wordt genomen. ,,Klijndijk wordt volledig uitgegumd. Het is het afvalputje van de gemeente Borger-Odoorn.”

Dodelijk ongeluk

Vlak voor haar voordeur had in augustus 2016 een dodelijk ongeluk plaats. Zwiers sloeg naar aanleiding daarvan alarm bij de gemeente. ,,Ik heb nooit meer iets vernomen van de gemeente tot vorige week. Typerend dat ik juist nu word uitgenodigd voor een gesprek.”

In navolging van Zwiers beklom plaatsgenote Muller haar spreekgestoelte. Ze zei dat haar verzoek aanvankelijk was afgewezen door de griffier met een verwijzing naar het reglement van orde. ,,Inspreken mocht niet als het over agendapunt 10 (bestemmingsplan reconstructie N34) zou gaan. Het voelt alsof wij monddood worden gemaakt en de raad niets op heeft met Klijndijk. Wij voelen ons diep in de steek gelaten.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.