Rapen gaar na uitstel bibliothekenplan Tynaarlo

Wethouder Miriam van Dijk (D66) van Tynaarlo loopt zware averij op nu ze haar bibliotheekplan niet zoals beloofd op 31 mei aan de raad voorlegt.

Hoe gaan we de komende jaren drie bibliotheekpunten in Zuidlaren, Eelde en Vries overeind houden met een budget dat geleidelijk krimpt tot 280.000 per jaar in 2018, de helft van wat het in 2014 was? Het antwoord daarop laat op zich wachten. Deze week meldde de wethouder dat het onderwerp van de raadsagenda voor 31 mei gaat.

Puntjes op de i

Van Dijk verzekert dat het plan bijna rond is en dat er alleen nog wat puntjes op de i gezet moeten worden. ,,Er is vertraging ontstaan doordat er bij de provincie, ook een subsidiegever, nog veel onduidelijk is.’’ Een nieuwe datum voor een raadsbespreking wil ze niet noemen.

De kwestie is om diverse redenen pijnlijk. Coalitiepartner PvdA sprak eerder al haar grote frustratie uit over het uitblijven van een plan en een discussie daarover in de raad. De partij onthield evenwel haar steun aan een motie van treurnis van GroenLinks, omdat Van Dijk beloofde op 31 mei wel klare wijn te zullen schenken.

Zeer teleurgesteld

PvdA-raadslid Anneke Lubbers laat doorschemeren dat de rapen voor haar nu helemaal gaar zijn. ,,We zijn zeer teleurgesteld’’, zo reageert ze op het uitstel. Zelf werkt ze nu aan een eigen plan voor de bibliotheken.

Lubbers houdt zich op de vlakte, omdat de fractie maandag de kwestie bespreekt. Maar dat ze aan een eigen plan werkt, duidt er op dat ze er weinig vertouwen heeft in de inspanningen van de wethouder.

Daadkracht

Bij de oppositie zijn GroenLinks en Leefbaar Tynaarlo al langer klaar met de wethouder. Tynaarlo trekt te weinig geld uit om alle bibliotheek-ambities waar te maken, stelt Renate Zuiker van GroenLinks. ,,Van Dijk moet de raad vragen om het in 2014 genomen bezuinigingsbesluit het liefst helemaal terug te draaien. Daartoe ontbreekt het denk ik aan daadkracht.’’

Gemeentebelangen is milder. ,,Het uitstel is jammer, maar het heeft geen zin in de raad over een onvoldragen stuk te praten’’, stelt fractieleider Peter van Es.

Steun

De collegepartijen D66, VVD en CDA blijven Van Dijk steunen. Pepijn Vemer van D66 benadrukt dat de wethouder volop in overleg is met de bibliotheken. Volgens Gezinus Pieters (VVD) toont de gang van zaken vooral aan hoe complex de materie is. Hanneke Wiersema (CDA) heeft er alle vertrouwen in dat de wethouder alsnog met een goed plan komt.

Toch blijven de woorden ‘erg teleurgesteld’ (PvdA) en ‘te weinig daadkracht’ (GroenLinks) nagalmen. Op de achtergrond speelt dat de wethouder vorig jaar een zwaar onderdeel van haar portefeuille, de nieuwbouw van scholen, heeft overgedragen aan Nina Hofstra (VVD). Ze kreeg er representatie en de kerntakendiscussie voor terug.

Als de bibliothekenkwestie de wethouder nu ook door de vingers glipt, is ze haar gezag kwijt. Ze moet snel een list verzinnen om haar positie veilig te stellen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.