Rapport: Maak Drentse koopcentra compacter en aantrekkelijker

In Drenthe is behoefte aan minder winkels. Daarom moeten winkelgebieden compacter gemaakt worden, maar ook aantrekkelijker.

Dat laatste kan door betere parkeervoorzieningen of meer activiteiten in de binnenstad. Om winkelgebieden kleiner te maken zouden leegstaande winkels in aanloopstraten bestemd moeten worden voor wonen.

Deze en andere handreikingen aan overheden, ondernemers en vastgoedeigenaren staan in het rapport van een Drentse initiatiefgroep van de VVD, gevoed door drie retaildeskundigen. De notitie is uitgereikt aan gedeputeerde Henk Brink.

Urgent probleem

Volgens de initiatiefnemers is het probleem rond leegstand van winkels urgent. ,,Die zal verder stijgen, als aanpak op korte termijn uitblijft’’, waarschuwen ze. Behalve te veel winkelruimte, wordt leegstand ook veroorzaakt door aankopen via webshops (ruim 10 procent), een vergrijzende bevolking en krimp.

De initiatiefnemers adviseren overheden serieus een vuist te maken tegen leegstand door onder meer bestemmingsplannen aan te passen (voor wonen), ondernemers meer te faciliteren bij nieuwe concepten en regels te versoepelen. Vastgoedeigenaren wordt aangeraden gebruik te maken van tijdelijke oplossingen en huurcontracten. Winkeliers zouden zich meer moeten onderscheiden en nadrukkelijker op de emotie van klanten moeten inspelen.

Koop lokaal

Voor de consument is er ook een oproep: gun omzet aan de lokale ondernemer. Daarnaast hopen de initiatiefnemers dat klanten zich bewust zijn van de gevolgen van internetwinkelen: het omvallen van fysieke winkels.

Het gemiddelde leegstandspercentage in Drenthe ligt met 11 procent (peildatum juni 2015) zo’n 2 procent boven het landelijk gemiddelde. In deze provincie is de leegstand in verhouding het grootst in Noordenveld en Coevorden (ruim 14 procent) en het laagst in Borger-Odoorn en Westerveld, respectievelijk 5 en 2 procent.

De omzetdaling in Drentse detailhandel over de periode 2010-2015 is het grootst in het koopcentrum van Hoogeveen (33 miljoen). Emmen kent een daling van 15 miljoen. Ondernemers in Klazienaveen, daarentegen, zagen de omzet met 15 miljoen groeien. Detailhandel is goed voor zo’n 8 procent van de Drentse werkgelegenheid. Het gaat om ruim 27.000 arbeidsplaatsen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.