Raskatten nemen het ervan bij gespecialiseerd pension Cats-Inn in Havelte

De zomervakantie staat voor de deur. Waar breng je je huisdier zo lang onder dak? Cats-Inn in Havelte is een pension voor uitsluitend raskatten.

Iedereen die zelf huisdieren heeft, zal het herkennen. Je gaat op vakantie en brengt je hond, kat of konijn daarom voor een of meer weken naar het pension. Hoezeer je ook je best hebt gedaan een goed onderkomen uit te zoeken, het knaagt toch dat je jezelf verwent maar je dier in een hok achterlaat op een plek die het niet gewend is. Lang niet elk pension kan huisdieren de ruimte geven.

Twee zolders en een dakterras

Anders is dat bij Cats-Inn in Havelte. Hier verblijven de viervoetige gasten bij elkaar. Ze hebben de beschikking over twee zolders en een dakterras. Dag en nacht kunnen ze zelf kiezen of ze binnen of buiten willen doorbrengen. Aan hoekjes waar ze zich desgewenst kunnen terugtrekken is geen gebrek.

Zoals de naam al doet vermoeden is het pension alleen bedoeld voor katten. Sterker: eigenares Renate Tuin (48) heeft het ‘resort’, zoals ze het noemt, doelbewust uitsluitend voor raskatten opgezet: Ragdolls, Bengalen, Perzen, Britse kortharen, Siamezen, enzovoort.

‘Dit heb je verder nergens in Nederland’

Ze blijkt een gat in de markt te hebben aangeboord. ,,Dat het zó’n doorslaand succes zou worden, had ik niet verwacht. Maar iets dergelijks heb je verder nergens in Nederland, hoor ik van mijn klanten. Die komen letterlijk uit alle hoeken van het land naar Havelte.”

De opzet - alle dieren samen en ruimte te over - slaat aan. ,,De meeste dieren genieten daar enorm van. Het gebeurt maar zelden dat katten elkaar in de haren vliegen.”

Raskattenpension met trimsalon

Tuin had jarenlang een trimsalon in Meppel. ,,Mijn man Bastiaan en ik hebben al heel lang zelf raskatten. Op dit moment lopen er hier zes rond: twee Noorse boskatten, twee Ragdolls en twee Racoons (kruising van Maine Coon en Ragdoll, red.). Als geen ander weten we dat je die, als je op vakantie wilt, niet overal kunt achterlaten. Alleen al de vacht vraagt vaak veel aandacht. Op zoek naar een geschikt pand voor een raskattenpension met trimsalon kwamen we zes jaar geleden in Havelte terecht. Eerder zaten hier een fietsenmaker en een garage. Bastiaan heeft twee zolders compleet verbouwd. Van het platte dak van de oude werkplaats heeft hij een dakterras gemaakt.”

Tuin kent de pensiongasten bij naam

De pensionhoudster geeft een korte rondleiding. Dat doet ze zelden, legt ze uit. De dieren kunnen schrikken van onbekenden. ,,Ha, snorremans”, begroet ze een Bengaalse kat die haar op het dakterras komt begroeten. Ze blijkt alle pensiongasten bij naam te kennen.

Op dit moment is Cats-Inn ongeveer voor de helft bezet. Over twee weken, als ook in het Noorden de schoolvakantie is begonnen, is het hier volle bak. Zowel buiten als binnen ontbreekt het de katten aan niets. De dieren kunnen naar hartenlust krabben en klauteren of juist een rustplekje zoeken in een van de uitnodigende manden.

‘Tegen de schemering is het groot feest’

Bij de aandacht die de dieren hier krijgen, zit de zorg voor de vacht inbegrepen. Tuin draait zich om en aait WiFi, de Britse korthaar van een klant die helemaal uit Den Haag naar Drenthe is gereden om zijn dier hier tijdelijk achter te laten. Op het dakterras is het tegen de schemering vaak ‘groot feest’, vertelt ze: ,,Dan zien de katten de vleermuisjes fladderen en zijn ze in alle staten.”

De eigenaar van een raskat die zijn dier bij Cats-Inn brengt om zelf op vakantie te kunnen, hoeft volgens Tuin geen seconde last te hebben van zijn geweten. ,,Het dier heeft hier evengoed vakantie”, stelt ze. Tuin is natuurlijk niet onbevooroordeeld, maar het vitrinekastje bij de voordeur doet vermoeden dat ze weinig overdrijft. Wijzend naar de talloze snuisterijen achter het glas: ,,Allemaal cadeautjes van klanten.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.