Leersum werd vrijdag getroffen door valwinden die een enorme ravage aanrichtten. Het natuurverschijnsel, aangeduid als downburst , trof in 2007 het centrum van Hoogeveen.

Herman Bakker, indertijd teamleider uitvoering groen bij de gemeente Hoogeveen, lag donderdag 14 juni 2007 even te relaxen op de bank, toen rond 19.00 uur de telefoon ging.

,,Ik had geen dienst en werd wakker gebeld door collega in paniek.’’ De mededeling was verontrustend: een hevige storm had flink huisgehouden in het centrum, met veel schade en mogelijk gewonden.

‘Wat een chaos’

Een paar minuten is Bakker ter plaatse. ,,Ik wist niet wat ik zag. Wat een chaos.’’ Links en rechts lagen bomen over wegen, over geparkeerde auto’s, tegen woningen. Tuinen waren verwoest, daken beschadigd, muurtjes ontzet. Bewoners liepen verbijsterd en vol ongeloof over straat.

,,De verwoesting in park Dwingeland is me het meest bijgebleven’’, blikt Bakker terug. ,,Een dramatisch beeld.” Zo’n 90 procent van de bomen lag plat, was versplinterd of zwaar beschadigd. ,,Joekels van bomen waren gewoon opgetild en elders neergekwakt. Onvoorstelbaar.’’

Als door een wonder liepen slechts twee personen (lichte) verwondingen op. ,,Vermoedelijk hebben veel mensen tijdig een veilige plek kunnen opzoeken voor het natuurgeweld losbarstte’’, zegt Bakker.

Brede strook

Het noodweer was in een brede strook over de binnenstad getrokken. Wie iets daarbuiten woonde had vrijwel geen schade en kon zich amper iets voorstellen van de enorme krachten die bij deze downburst vrijkwamen.

Vrijwel niemand kende dat fenomeen, maar men zou het nadien niet meer vergeten. De valwind van Hoogeveen zat verscholen in een zwaar onweercomplex dat van Blokzijl richting Emmen trok.

Lokaal werden windsnelheden van 100 km/uur geregistreerd. Een downburst ontstaat als een enorme hoeveelheid koude lucht uit een intensieve buienwolk omlaag stort. Ook valt er enorm veel water in korte tijd.

Vervangen bomen

Een gespecialiseerd bureau uit Valthermond inventariseerde in opdracht van de gemeente Hoogeveen de schade aan zo’n vijftienduizend bomen in het getroffen gebied. Ongeveer elfhonderd bomen moesten worden vervangen. Dat kostte bijna 1,4 miljoen euro.

De gemeente Hoogeveen had de dag na de downburst een personeelsreis gepland, maar die ging niet door. Bakker: ,,We hadden opeens onze handen vol aan de downburst. ‘s Nachts is de busmaatschappij nog afgebeld.’’

loading  

In totaal zijn zo’n 35 medewerkers een maand lang in touw geweest met het zagen en afvoeren van vele kubieke meters ’stormhout’. Alleen al van tientallen bomen in de binnenstad.

De valwind die in het centrum van Hoogeveen huishield had kort daarvoor ook in de bossen van Ruinen grote schade aangericht, zo werd later ontdekt.

Informatieborden

Staatsbosbeheer plaatste informatieborden waarop bezoekers werden geïnformeerd over de gevolgen van de downburst voor de bossen van Gijsselte en Ruinen, waar in totaal zo’n zeven hectare plat ging.

Volgens de toenmalige opzichter kwam de manier waarop in Hoogeveen de bomen tegen de vlakte gingen overeen met die in de omgeving van Ruinen. Rond de Gijsselter plassen, bijvoorbeeld, vielen de berken alle kanten op, maar de rijen bomen die erachter stonden liepen geen stormschade op.

loading

In het Utrechtse Leersum veroorzaakten de valwinden afgelopen vrijdag schade aan huizen en auto’s. Negen personen raakten gewond, van wie er twee naar het ziekenhuis moesten. Duizenden bomen gingen tegen de vlakte.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe