Reacties Assen: Van jubelstemming tot teleurstelling

50Plus komt van niets met drie zetels in de raad. Foto MARCEL JURIAN DE JONG

De reacties op de voorlopige verkiezingsuitslag in Assen zijn uiteenlopend. Van gejuich tot sombere blikken.

GroenLinks in extase

GroenLinks is in extase, ratelde met fietsbellen bij elke uitslag en de hoge lach lijsttrekker Laura Punt kwam overal bovenuit. Hysterisch bijna, en geef ze eens ongelijk. Van vier jaar lang met één zetel in de raad zullen zij met zijn vieren zijn. Een monsterzege.

ChristenUnie ‘superblij’

De ChristenUnie is met vijf zetels de grootste partij in Assen. Lijsttrekker Bert Wienen glom na een spannende avond in De Nieuwe Kolk van oor tot oor. ,,Dit is echt fantastisch. Wij zijn superblij. We hebben hier vier jaar hard voor gewerkt, betrouwbare politiek bedreven, maar zijn ook een luis in de pels geweest. De kiezer heeft dat gewaardeerd.’’

CDA bleef hoopvol

CDA-lijsttrekker Eddy de Korte bleef hoopvol ook al zat er de hele avond een dalende lijn in de uitslagen. Hij droomde over een coalitie met CDA, CU, 50Plus en de VVD.

50Plus in jubelstemming

Clemens Otto van 50 Plus is al aan het begin van de avond in een jubelstemming. Bij de eerste 11 procent van de stemmen lijkt de partij vanuit niets met drie zetels in de raad te komen. Otto: ,,Maar dit is nog maar het begin, ik geloof in vijf zetels!’’ Hij mag dan van de ouderenpartij zijn, hij geeft als een puber zo blij iedereen die langskomt een high five.

VVD wint en blijft kalm

De VVD won ook een zetel, maar liet zich niet zo luid horen als de andere partijen. Dat kwam omdat het er aan het begin van de avond iets minder goed uitzag voor de VVD. Roald Leemrijse is tevreden met een zetel winst.

SP: ‘De terugval valt mee’

Voor de SP zijn de druiven minder zuur dan de uitslag doet vermoeden, reageert Jannie Drenthe De partij kwam met een compleet nieuwe lijst. ,,Eigenlijk ben ik met deze uitslag wel heel blij, gezien de klappen die we elders hebben gekregen. De terugval valt me dus mee.’’ De SP gaat niet bij de pakken neerzitten. ,,We gaan gewoon door en er vol tegenaan. Het is jammer, maar ik ben niet heel verdrietig.’’

PvdA verliest maar is tevreden

Tevreden gezichten toch een beetje bij de PvdA. De partij leverde andermaal in, maar blijft volop meedoen in Assen. Lijsttrekker Natasja Lubbers zei hartstikke tevreden te zijn met de uitslag. ,,We zijn weer op de goede weg. Het vertrouwen is er lokaal.’’ Remi Moes was met zijn D66 de grote verliezer. De partij kreeg als enige collegepartij harde klappen. De stemming was uiteraard niet vrolijk, maar er was ook bezinning in de wetenschap dat de partij met vijf zetels in Assen de afgelopen vier jaar iets boven zijn stand had geleefd.

D66: ‘Het is heel zuur’

D66 verloor twee zetels van de vijf en dat kwam hard aan. Remi Moes: ,,Het is heel zuur. Bescheidenheid past ons nu.’’

Plop hoopte op meer

Janna Booij was tevreden met het behoud van vier zetels voor Stadspartij Plop. ,,Je hoopt op meer maar ik ben hier heel tevreden mee.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
gemeenteraadsverkiezingen 2018