Reacties op speeltuin-dode in Assen slaan om na bericht dat slachtoffer doof is

Een agent en een buurtbewoonster bij de speeltuin in de wijk Peelo in Assen. Foto ANP

De reacties op sociale media zijn omgeslagen na het bericht dat de speeltuin-dode in Assen een ‘doofstomme’ hovenier uit Assen is.

Zowel de kranten en omroepen en hun websites als de sociale media besteden dit weekeinde veel aandacht aan het incident van zaterdag in een speeltuin aan de Iemstukken in Assen. Journalisten van allerlei media tekenen anonieme reacties op van buurtbewoners, meestal in de trant van: ‘wat zou jij doen als een pedofiel aan je kind zou zitten’ en ‘die vijf verdienen een lintje’.

Steun

Op Facebook en Twitter krijgen de vijf verdachten in eerste instantie ook veel steun. Iemand probeert zelfs al een petitie te starten #laat5vanassenonmiddelijkvrij. In vele tientallen steunreacties weerklinkt ook wantrouwen naar de politie, die niet op tijd ingegrepen zou hebben.

Ook wordt er volop vooruitgelopen op een eventuele strafzaak tegen de vijf. Sommige reageerders menen dat ze zich kunnen beroepen op noodweerexces, anderen wijzen er op dat ze dan wel persoonlijk aangevallen moeten zijn.

Als eind van de zondagmiddag de Telegraaf als eerste met het bericht komt dat de overleden man een ‘doofstomme hovenier en stratenmaker’ is, slaan de reacties behoorlijk om. De schreeuwers die de ‘pedo’ de kogel gunden, moeten zich schamen, wordt nu ineens gezegd.

Een uurtje later krijgen ook andere media bevestigingen dat de overleden man inderdaad een hovenier is met een auditieve beperking.

Whatsapp-groep

De vele steunbetuigingen voor de verdachten roepen ook eerder op de dag al tegenreacties op van mensen die het ‘eng’ vinden dat iemand zonder proces veroordeeld wordt. Reageerders wijzen onder meer op de Whatsapp Lynchings in India. Daarbij was enkele jaren geleden sprake van lynchpartijen nadat in Whatsapp-groepen werd gezegd dat er sprake was van kinderontvoeringen, naar later bleek zonder enig bewijs.

Of die Whatsapp-groep een rol heeft gespeeld bij het incident, blijft onduidelijk. Er wordt gezegd dat er de zaterdagochtend gewaarschuwd is voor een pedo in de aangrenzende wijk Pittelo. Maar over een pedo in de speeltuin aan de Iemstukken zou in de appgroep pas wat te lezen zijn geweest na het incident zelf.


menu