Reacties op voordracht Cees Bijl als nieuwe gedeputeerde

Maandagmiddag maakte de Drentse PvdA-fractie bekend dat Cees Bijl, huidig burgemeester van Emmen, Ard van der Tuuk opvolgt als gedeputeerde. Wat zijn de reacties?

Gemeente Emmen

In Emmen wordt verrast gereageerd op het vertrek van Bijl. Bouke Arends, nog de enige PvdA-wethouder in het college van Emmen, ziet hem met lede ogen vertrekken.

,,We gaan ‘m zeker missen.’’ Arends wil niet ingaan op de vraag of het een verrassing is. ,,Het is een hele goede keus voor Drenthe’’, herhaalt hij. Of hij het niet jammer vindt dat hij het zelf niet geworden is? ,,Ik ben niet gevraagd en was ook geen kandidaat.’’

Of Arends vice-burgemeester wordt tot er een opvolger is, is nog onduidelijk. ,,De commissaris is nu aan zet.’’ Voor Arends hoeft de nieuwe burgemeester niet per se uit hetzelfde sociaal-democratische net te komen. ,,De tijd dat we op kleur zochten lig ver achter ons. We hebben vooral een góede burgemeester nodig.’’

Gemeenteraadslid Karel Eggen (D66) laat weten dat hij het vertrek van Bijl persoonlijk betreurt.

Fractievoorzitter en raadslid Auke Oldenbeuving van het CDA in Emmen is vooral blij dat Cees Bijl voor Drenthe behouden blijft.

Provinciale politiek

Cees Bijl wordt maandagmiddag welkom geheten door de provinciale politiek. Zo feliciteert CDA Drenthe de Emmenaar en de PvdA met zijn voordracht als gedeputeerde.

Wim Moinat, statenlid namens de SP, is in zijn nopjes met de voordracht van Cees Bijl als gedeputeerde. Volgens hem is hij een aanwinst voor Gedeputeerde Staten Drenthe, maar is zijn vertrek als burgemeester een groot verlies voor Emmen.

Overige reacties

Ook vanuit andere hoeken wordt gereageerd op het vertrek van Bijl. Een greep uit de reacties op Twitter leest u hieronder.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.